”Idag är det champagnens dag”, säger Maken och lägger ännu en flaska på kylning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

”Idag är det champagnens dag”, säger Maken och lägger ännu en flaska på kylning. ”Äntligen”, säger jag och ser fram emot en stund tillägnad Bacchus. Det är för mig en dryck som ger glädje, pärlar gott när man dricker och ger liksom stjärnor under huden. 


Värre var det i början av oktober när Maken sa: ”I morgon är det kanelbullens dag. Ska ”vi” baka?” Jag vet ju att han tycker mycket om dessa bakverk, vet ju också att dylika kan jag inte åstadkomma med all vilja i världen, så bryskt sa jag ”nej”! 
När dagen ”kanelbulle” kom, hade jag förfärligt dåligt samvete så jag gjorde en paj. Det är ju kanelen han är ute efter, så det var en smal sak att göra en äppelpaj med massor av kanel, och glädjen återkom i hushållet. Receptet nedan.
 
Vi har varit här hemma, i Menton, en dryg månad. På resan ner stannade vi i Colmar för lunch, vi valde ”dagens” Sauerkraut mit fünf, en redig, stabbig tyskinfluerad lunch med surkål och detta ”mit fünf” var två olika sorters korv samt tre rejäla fläskbitar, olika tillredda. Tro det eller ej, men några glas vitt, halvtorrt vin smakade jättegott till. 
Nästa anhalt med övernattning var Châteauneuf-du-Pape, en vacker by, med många vinhus, vi besökte ett, Château de la Gardine, Famille Brunel. Vi fick en trevlig visning med provsmakning, vi kunde heller inte undvika att några viner prompt vill följa med oss hem, gick ju inte att undvika. Fair affair.
 
Blommorna vi hade med till Sverige, hade frodats bra under sommaren, orchidéerna blommade fortfarande så de tog vi med tillbaka. 
Två cyklamen var ”dödsdömda” när vi skulle köra norrut, men de var fulla med knopp, så även de fick komma med. Måste ju ha en kärleksfull inställning till dessa växter som ger så mycket.  
Hade vi tagit med dessa blommor söderut, hade vi behövt byta bil
Tack Majvor, för att du tog dig an en pelargon, och tack Pepe och LG för att två cyklamen fick flytta in hos er!
Väl här igen sa jag till Maken att jag aldrig mer skulle köpa så många blommor. Det första jag gjorde var förstås att köpa blommor. Kan inte motstå den impulsen. Det blir ju så fint!
Hade med tulpanlökar, planterat tre stycken, vill ju ha blommor till Jul, men vet förstås inte hur de växer och gror här, detta är experiment i varande. 
 
Här fortsätter livet lite al dente, det är ju inte som för ett år sedan, men bra ändå. Man vänjer sig vid nya förhållningssätt, det nya normala. 
Alla bär mask, känns lite robotaktigt när man inte kan se människors hela ansikte, men man vänjer sig även vid detta. Det är ju en ständig påminnelse om det som pågår, att inte gå för nära andra, att liksom tänka sig för i allt. Tycker jag är bra. Det är ju för allas vår skull.
Väninnan Vanjas paj
175 smör
1 dl socker 
3 dl vetemjöl (jag tog skrädmjöl, det var vad jag hade)
1/2 dl havregryn 
1 tsk vaniljsocker
(En liten nypa salt, om man vill)
Blanda i kastrull och rör tills det har “smält ihop”.
Klicka ut i form, fyll med valfria bär, ”krydda” med vad som passar. Kanel, vanilj, kardemumma…..
175 gr ca 25-30 minuter
Gott till är förstås glass eller vaniljsås.
 
Nu till dagens bubblor! Skål!
 
/Kerstin

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.