Löjrom, kan det vara något av det finaste vi har? I september drar den korta fiskesäsongen av Kalix Löjrom igång – fira löjromssäsongen med Mandelpotatis & löjrom, signaturrätten på Restaurang NÒR. Här avslöjar restaurangen sitt populära recept.
Löjromsfisket i Kalix börjar i slutet av september och pågår fem veckor. Sedan 2010 är Kalix Löjrom en skyddad ursprungsbeteckning, SUB, precis som Champagne och Parmesan. Kalix Löjrom kommer från siklöjan, världens minsta laxfisk, i Bottenviken. Från varje honlöja får man 3-5 gram rom. Den rengörs, torkas, saltas och paketeras för hand i en varsam process – inom 24 timmar ska den vara fryst. Den enda tillsatsen är 4 % havssalt.
Restaurang NÒR, på Clarion Hotel Stockholm, hyllar den exklusiva delikatessen året runt i sin populära signaturrätt Mandelpotatis & löjrom. Men självklart uppmärksammas löjrommen lite extra under fiskesäsongen september-oktober.
– Mandelpotatis & löjrom är en rätt som väl sammanfattar matfilosofin på Restaurang NÒR, en riktigt bra nordisk råvara med ren smak och en hållbar produktion. En servering vi är riktigt stolta över och som gästerna kommer tillbaks för, säger Louise Henning, Food & Beverage Manager, Clarion Hotel Stockholm.
LAGA MANDELPOTATIS & LÖJROM HEMMA
Har du inte möjlighet att besöka Restaurang NÒR på Clarion Hotel Stockholm bjuder kockarna på receptet till sin signaturrätt. Mandelpotatis & löjrom, en potatiskaka med Västerbottensost, toppad med löjrom från Kalix, crème fraiche, rödlök & citron.
Ingredienser (ca 10 st mandelpotatiskakor)
– 770 gram mandelpotatis
– 200 gram gul lök
– 53 gram smör
– 130 gram riven Västerbottensost
– 55 gram maizena
– 5,5 gram salt
– 78 ml grädde
– en nypa svartpeppar
Finhacka löken och karamellisera i smöret. Låt svalna. Skiva potatisen i 1,5 mm tunna skivor på en mandolin. Blanda karamelliserad lök och potatis, tillsätt övriga ingredienser. Lägg bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form. Häll i blandningen och täck med bakplåtspapper. Baka i ugn på 120 grader tills potatiskakans innertemperatur är 94 grader. Låt svalna under press. Skär upp potatiskakan i 5×2 cm bitar. Fritera på 180 grader. Servera direkt tillsammans med hackad rödlök, crème fraiche, citron och en rejäl klick löjrom.