Fazer presenterar svinnsmarta Taste the Future Oat Choco toffee hearts: praliner innehållande återvunna ingredienser

Fazer utvecklar unika innovationer inom konceptet Taste the Future. Denna gång presenteras Oat Choco toffee hearts – praliner tillverkade av ett överskott från konfektyrproduktionen och okara, som är en rest från havredrycksproduktion. De handgjorda, veganska och svinnsmarta pralinerna smakar som söt kola och har en sammetslen konsistens. De är förpackade i en återanvändbar ask gjord på komposterbara material. Pralinerna finns i begränsad upplaga på hantverksbageriet Gateau eller i webbutiken fazerstore.com från den 6 maj 2024.  
 
Fazers koncept ”Taste the Future” omfattar djärva innovationer och nya produktkategorier för att driva utvecklingen av livsmedelsindustrin och framtidens choklad. Tidigare har Fazer presenterat bland annat en chokladkaka med Solein, protein tillverkat av luft. Nu är det matsvinn som är i fokus och hur eventuellt överskott från produktion kan tas tillvara. Ett viktigt initiativ för att minska matsvinnet är förädling av outnyttjade sidoströmmar, dvs rester i produktionen.     
 
Fazer Oat Choco toffee hearts – återbruk av havre  
Fazer Oat Choco toffee hearts återvinner råvaror. De hjärtformade pralinerna tillverkas av Karl Fazer Oat Choco-kakor som sorterats bort på grund av för låg vikt. Pralinerna är fyllda med kola gjord på okara, en sidoström från havredrycksproduktion.   
“Fazers åtagande för hållbarhet är en viktig katalysator för våra kreativa FoU-framsteg. Chocohjärtan kanske låter som en klassiker, men ingredienserna vi använder är något helt nytt. Vi har ett talangfullt produktutvecklingsteam med ett genuint intresse och motivation för att utveckla goda och hållbara växtbaserade innovationer”, säger Annika Porr, Senior Manager på Fazer Konfektyrs Forward Lab.    
 
Oat Choco toffee hearts smakar som söt kola och har en sammetslen konsistens. Chokladskalet innehåller rikligt med kakao och eftersmaken av havre är mild och behaglig. Förpackningen är märkt med texten ”upcycled” för att indikera att produkten innehåller ingredienser som återbrukats.   
”Inom livsmedelsproduktion är det nästintill omöjligt att eliminera matsvinn helt, men råvaror bör återanvändas så effektivt som möjligt – vilket Fazer Konfektyr har gjort i årtionden”, fortsätter Annika Porr.  
 
I linje med Fazers åtagande att ersätta palmolja i alla sina konfektyr- och kexprodukter före utgången av 2026 är Oat Choco toffee hearts även palmoljefria.     
 
Fazer Taste the Future Oat Choco toffee hearts vegansk, 72 g    
  • Fazer Taste the Future Oat Choco toffee hearts är växtbaserade praliner. De kallas praliner, inte chokladpraliner, eftersom ingen mjölk används vid tillverkningen. Pralinerna innehåller okara från nordisk havre.    
  • Okara är en näringsrik sidoström från produktionen av växtbaserade havredrycker.    
  • Pralinerna tillverkas av återvunna ingredienser, med andra ord Karl Fazer Oat Choco som sorterats bort på grund av för låg vikt, men som i övrigt uppfyller Fazers höga kvalitetskrav.   
  • Den återanvändbara asken från Sulapac® är gjord av FSC-certifierad träflis och naturliga biologiskt nedbrytbara bindemedel. Det miljövänliga materialet är 100 % biobaserat och 100 % biologiskt nedbrytbart. Det innehåller 0 % mikroplaster.   
  • Pralinerna kommer i en begränsad upplaga och kommer att säljas på utvalda Gateau caféer runtom i Sverige från och med den 6 maj. De finns också att köpa i Fazers webbutik. Fazer kommer att samla in feedback från konsumenterna för att vidareutveckla produkten. Pris: SEK 179 per ask (åtta praliner i varje ask).  

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.