Söndagsmiddagen är serverad

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Det är snart söndag igen! Vi skulle vilja tipsa om en söndagsmiddag som är lite lyxig med genuina smaker och lagas med mycket kärlek . Recepten komma från Pontus Frithiofs och Tor Stålhandskes kokbok  som heter Husmansbok.  Går att beställa och klicka hem från denna länk www.pontusfrithiof.com

WALLENBERGARE

En maträtt med mycket historia och som omges av många spännande spekulationer. Säkert är att rätten är en komposition gjord för Amalia Wallenberg, hustru till häradshövdingen Marcus Wallenberg.

1 kg kalvkött, helt fritt från senor och hinnor

30 g salt 

6 äggulor

1 liter grädde 

Epice riche (även kallat Fyra kryddor) 

Färskt rivebröd från dagsgammalt vitt formbröd utan kanter 


01. 

Mal kalvköttet två gånger på köttkvarnens fina skiva. Lägg köttet tillsammans med salt, äggulor och epice riche i en matberedare, blanda cirka en minut till en slät smet. 

02.

Flytta över smeten till en bunke, häll i grädden under omrörning lite i taget. Forma biffar, vänd i färskt rivebröd.

03.

Stek wallenbergarna i smör på låg temperatur. Stek dem vackert gyllenbruna, lätt rosa i mitten (60 grader). Servera med smörslungade ärter, schalottenlök, rårörda lingon och potatispuré. 

HUMMERSALLAD

En hummer

Isbergssallad

Ett litet rött äpple

Pepparrot

Gurka

3 msk majonnäs

1 tsk het chilisås

Dill

Smörgåskrasse

Forellrom 

01. Strimla isbergssallad tunt och lägg i isvatten. Klyv hummern i mitten, ta ut köttet och skär köttet grovt. Tvätta och torka ur hummerskalen. 

02. Lägg hummerkött, fintärnat äpple, chilisås, majonnäs, finhackad gurka och lite finskuren dill i en bunke. Blanda och smaka av. 

03. Lägg isbergssallad i botten på hummerskalen, toppa med hummersalladen Garnera med lite forellrom, nyriven pepparrot, dill, smörgåskrasse och hummerklorna. 

Servera med rostat bröd och citron. 

INKOKTA PÄRON

Samtliga päron går att i sin enkelhet att äta med lättvispad grädde. Päronen går även bra att servera som inslag i egna dessertkombinationer. De går även med fördel att servera till fågelrätter, förslagsvis anka, gås och tjäder. 

INGEFÄRAPÄRON

8 päron, hårda exempelvis Conference 

1 liter vatten

0,6 dl socker

Saften av en citron

En stor bit ingefära, cirka 100 g finhackad 

LINGONPÄRON

8 päron, hårda exempelvis Conference

1 liter vatten 0,6 dl socker

200 g lingon, frysta går bra

KARAMELLPÄRON MED KONJAK

8 päron, hårda exempelvis Conference

5 dl karamelliserat socker

7 dl vatten 

1 liter konjak

SAFFRANSPÄRON

8 päron, hårda exempelvis Conference

Saften från 2 apelsiner

1 g saffran

1 vaniljstång

8 dl vatten 6,5 dl socker

KRYDDKOKTA RÖDVINSPÄRON

8 päron, hårda exempelvis Conference

4 lagerblad

3 stjärnanis

5 svartpepparkorn

1 flaska rött vin

5 dl socker

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.