Sommarpoddar som ger rysningar..

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Nu snart vankas både semester och sommarlov. Vad kan passa bättre än att lyssna på en podd på stranden i hängmattan eller på din powerwalk i solen.

Vi på Xperhotelsandtable skulle vilja tipsa om några poddar som verkligen ger både rysningar och är otroligt spännande. 

 I Sverige idag har vi riktig bra poddar inom flera olika geners. Men en gener som verkligen blivit populärt är True Crime. Varför det är så att just True Crime blivit så populärt är svår att säga. Kanske är de just de sjuka, oväntade och orimliga i allt som gör att brotten blir så fascinerande!

En podden som vi på Xperhotelsandtable brukar lyssna på tycker och som är riktigt bra är podden Mord och Mord Med Karin Londré och Anna Sandell. Det känns därför extra kul att fått en pratstund med Karin  som svarar på lite frågor kring,  True Crime, och sina semesterplaner och självklart, ett vintips!

Namn: Karin Londré
Ålder: 32 år
Familj: Min man Marcus
Befattning: PR-konsult, poddare
Favorit primör: Oj. Är rädisor primörer? I sådana fall kanske det! 
Bästa med sommaren: Låt mig bada varje dag och jag skall vara lycklig
Bästa resmålet: Förra året var vi i Grekland i en månad, varav två veckor i en liten by i Peloponnesos. Det var OTROLIGT. 
Bästa med Er podd:. Det är väl helt enkelt att vi är så enormt härliga? 

Hur kommer det sig att du och Anna har podden Mord mot Mord?

Jag och Anna träffades när vi jobbade på Nöjesguiden och blev från början vänner för att vi jobbar likadant och får eksem av folk som är dåliga på att hugga i. Samtidigt pågick en true crime-boom, med Serial, The Jinx och Making a Murderer, och alla pratade om krim. När alla andra gick vidare till nåt annat samtalsämne fortsatte jag och Anna prata mord. Det i kombination med att hon är en av de roligaste jävlarna jag känner gjorde att jag frågade henne om hon ville göra ett svenskt My Favorite Murdermed mig. 

Varför heter Podden Mord Mot Mord?

Det finns någon slags lös tanke om att det är “ord mot ord”, men också att vi liksom byter fall med varandra varje vecka. Ska jag vara helt ärlig tror jag bara att vi gick igenom alla ord som rimmar med mord och tog det därifrån.

Vad är det enligt dig som fängslar oss för True Crime.

Även om de begår omänskliga handlingar är mördare fortfarande människor, och jag tänker att det är djupt mänskligt att försöka förstå andra människor. Jag tycker det är fruktansvärt obehagligt men också intressant hur någon kan hamna där, i det värsta man kan göra. 

Varför tror du det är så att tjejer ofta gillar ” den här ” sortens True Crime mer än killar?

Män löper större risk att bli utsatta för våld än kvinnor, men vi lär oss att vara rädda för saker hela våra liv. Vi går med nycklarna mellan fingrarna, redo att försvara oss och smsar registreringsnummer på taxibilar vi åker med till våra vänner. En stor anledning att jag och Anna läser om true crime är att vi tänker att vi förbereder oss och har större chans att klara oss om nån skit händer. Så är det såklart inte, men ibland får man lura sig själv lite. Enligt min erfarenhet gillar killar Palmemordet och organiserad brottslighet – kvinnor gillar alla andra sorters fall. 

Det finns många olika sorters True Crime, försvinnande, kidnappningar etc. Vilket är din ”favorit” 

Det varierar supermycket för mig, ibland älskar jag ett gott mysterium men en annan gång kan jag vara otroligt fascinerad av en seriemördare. Överlevar-historier är jag alltid förtjust i, och fall med twists and turns!

Vad tror du driver alla dessa mördare som hamnar i Er podd och blir omtalade,

Oj, det tror jag inte jag ska svara på, utan typ någon med mer psykologisk utbildning än överdriven TC-konsumtion i bagaget! Plus att jag tror att det är så olika – vissa “drivs” ju av psykisk sjukdom, andra av hämnd, någon tredje av att de helt enkelt vill mörda.

Vilket av alla de fall som ni berättat om berörde dig mest?

Oj, det finns så många. En är förstås Mary Bells överlevarhistoria, men jag gjorde en deepdive i Cyntoia Browns fall härom månaden och det är verkligen fruktansvärt sorgligt. Anna är på en helt sjuk streek med extremt intressanta fall just nu, ett sådant var berättelsen om bröderna Stayner – där en av dem blev kidnappad som litet barn och levde flera år med sin kidnappare, och den andra blev seriemördare. Men som sagt, det finns så många. 

Vad tror du skiljer en kvinnlig mördare från en manlig? 

Kvinnor dödar ju ofta på distans mer, som sagt – mycket gift och sådär. Det känns mer beräknande, mindre… geggigt. Många av de stora kvinnliga seriemördarna dödar ju för ekonomisk vinning (t.ex. Belle Gunness men också svenska änglamakerskan Hilda Nilsson) och sådana finns förstås även bland män men det är inte de mest kända manliga seriemördarnas motiv. 

Vad skulle vara din värsta skräck att uppleva, kidnappning, rån etc ? 

Nej men det är nog kidnappning under lång tid ändå. Har så oändligt svårt att tro att jag skulle hantera det särskilt bra, hade gett upp efter en kvart – absolut inte letat efter en flyktväg eller kommit på nån smart plan. Skulle därför vara glad om ingen kidnappar mig. Tack på förhand!

Vad tror du hände Maddie Mccann & Jonbenét Ramsey?

Oh, den här är ju svår just nu alltså. Jag har nog alltid tänkt att föräldrarna var inblandade men med tanke på de senaste veckornas framsteg så vet jag inte längre! 

Angående Jonbenét. Jag tror verkligen det var Jonbenéts bror Burke som gjorde det, och föräldrarna täckte upp det för att de inte ville “förlora” båda sina barn.

Tror du Palme mordet är löst nu?

Nej men, den här lämnar jag till killarna! hahaha

Vad ska du göra i sommar?

I sommar ska jag och min man hyra bil och åka på svenska småvägar för att leta obehagliga loppisar och behagliga gårdsbutiker. Vill hitta de konstigaste grejerna mellan-Sverige har att erbjuda!

Kommer  lyssnarna få uppleva något nytt i Er podden till hösten eller håller ni samma stil

Vi kör på som vi gör, med den gigantiska skillnaden att Anna äntligen ska föda sitt barn efter en graviditet som pågått de senaste… tre åren? Och så hoppas jag att vi någon gång kan köra live igen för det längtar jag till. 

Vilken är din favoritpodd?

My Favorite Murder förstås, men också systerpoddarna Criminal och This is Love! Och S-Town om någon lyckats missa den!

Har du något annat intresse än Mord 

Det är la mat då kanske. Och musik. Och mina vänner! Är enormt intresserad av mina vänskapsrelationer om jag ska vara helt ärlig. 

Vilket vin, vilken film och vilken maträtt sätter du ihop en myskväll?

Väldigt inne på det österrikiska vinet Meinklang just nu så det blir det, sen i matväg slänger jag in klassikern “allt gott” som bara är att jag gör exakt allt jag är sugen på. Det kan vara typ caprese, gurka, nötter, oliver, färskpotatis med rom, pimentos de padrones, sparris, grand aioli eller vad som helst annars. Och det blir ingen film, det blir Morden i Midsomer som ÄNTLIGEN är tillbaka!!

Xperhotelsandtable villl även tipsa om följande poddar värt att lyssna ikapp i sommar ( Svenska poddar)

 1. Mord mot Mord
 2. Vad blir de för mord
 3. Rysarpodden
 4. Mordpodden
 5. Rättegångspodden
 6. P3 Dokumentär
 7. Mördarpodden
 8. En Mörkhistoria
 9. Svenska Mordhistorier
 10. Seriemöddarpodden
 11. Mord och Myseriepodden
 12. Spöktimmen
 13. Ufo Podden

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.