Så matchar du vinet med mattrenderna

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Egenfermenterad kimchi, storslagna frukostar och hemmagjord pasta a lá Massimo Bottura är några nya mattrender du bör ha koll på 2021. Men vad ska man dricka till? Vinleverantören The Wine Company har kartlagt de hetaste mattrenderna för i år och guidar dig till en perfekt dryckesparning.

Året 2021 spås, likt föregående år, att präglas av ett stort fokus på hemmalivet. Så vad gör människor för att liva upp i hemmamiljön? Hemmaspa, renovering och träning har alla varit populära sätt att underhålla sig själv på. Så även matlagning. Med utgång från en av världens främsta mattrendsrapporter1 har The Wine Company listat de absolut hetaste mattrenderna just nu och vinet du bör dricka till.

– Under året har många utvecklat sin relation till mat eftersom dagsschemat, som kanske tidigare bestått av flera tidskrävande sociala åtaganden, istället reducerats ned till ”vad ska vi äta idag?”. Detta har även lett till att fler vågar och har tid till att experimentera i köket. Något som märks på årets mattrender. Och när du väl har tagit dig tiden att laga något riktigt gott, tycker vi att du bör göra dig själv en tjänst och höja upplevelsen ytterligare genom en perfekt matchad dryck, säger Lena Koopmann, Marketing Manager på The Wine Company.

Fyra heta mattrender med matchande dryck:

1. Storslagna frukostar
Hemmajobb och hemma-allt har gjort så vi gärna drar ut på dagens måltider. Frukosten utgör inget undantag. Så varför inte pochera ett ägg, baka bröd eller steka myntstora pannkakor för att byta ut flingorna med? Vi vill gärna ha mer av allt. Och vad passar bra till allt? Mycket! Till helgfrukosten rekommenderar The Wine Company grapefrukt-mimosas gjorda på spansk cava, syrlig grapefruktjuice och sockerlag. Eller varför inte en fräsch fläderspritz på ett friskt riesling från Alsace, kolsyrat vatten och en skvätt flädersaft?

2. Back to basics
Grundrecept och enkelhet – nu vill vi lära oss det vi glömt från hemkunskapen. Pastatrenden är ett lysande exempel. Nu vill fler göra sin egen pasta i kombination av klassiska recept. För den tålmodige är pasta också som regel enkelt. Haka på trenden och gör en cacio e pepe med svartpeppar, olivolja, pecorino romano och en skvätt pastavatten. Servera med ett ungt friskt törstsläckande rödvin som är enkelt snarare än komplext och dovt. En klassisk chianti exempelvis!

3. Mat för själen
Comfort food, soul food eller vad det nu än kallas är när maten är fri från ledsna lågkalori-substitut. Här pratar vi feta och goda ingredienser. Grädde, ost, kolhydrater. Den gyllene trion. Mat som får en pirrig och lämnar en proppmätt behöver ofta en frisk och sprudlande kompanjon. Så när du lyxar dig en ostig hamburgare eller en gräddig potatisgratäng, para det med ett långt glas mousserande.

4. Fermentera mera
Tysk surkål, koreansk kimchi, svensk inlagd sill och japansk miso har alla en sak gemensamt; fermentering. En kontrollerad jäsningsprocess som både tar fram andra näringsämnen och lyfter andra smaker i råvaran. Ett superljust rött vin, som har en hint av kolsyra och gärna med en liten funkig smak paras väldigt bra ihop med syrlig fermentering så som surkål, kimchi och sill. Miso som både är mustig, salt och umamirik går bra ihop med ett moget vitt vin som har fått utveckla mer nötighet och nyanser av honung, exempelvis ett moget Sauvignon Blanc.

Champagne Sophie Baron Grande Réserve, Brut, Champagne AC

Champagne Baron-Fuenté

En utsökt champagne som tolkar den här globalt unika drycken på bästa sätt. Endast viner av finaste Réserve-kvalitet har använts och förenats till en enastående Cuvée. Den fina, kvardröjande moussen och den mogna smaken är ett bevis på den framstående
kvaliteten.

Pris: 249 kr Artikel-nr.: 315586

Cattin Frères Riesling, Alsace AOP
Med det här vinet har Jacques Cattin fångat fylligheten och mognaden hos den mest omtyckta druvan från Alsace. Doften är intensiv och fruktig med tydlig rieslingkaraktär och lätta apelsintoner. I gommen är det voluminöst och kryddigt med mycket substans, medan friskhet och frukt balanseras harmoniskt.

Pris: 129 kr Artikel-nr.: 998817

Monte Vecchio Chianti Riserva, Chianti Riserva DOCG

Cantina Leonardo da Vinci

Ett vin rött som rubiner! I glaset en vacker komposition av körsbär, marsipan och karamell. Avslutningen är kryddig med silkeslena tanniner. På vingården i Italien låter man det här vinet mogna långsamt och det säljs först efter två år. Du kan gärna dricka vinet direkt men självklart kan det även lagras några år.

Pris: 129 kr Artikel-nr.: 365395

Marqués de Sandoval Cava, Brut, Cava DOP

Pere Ventura I Familia S.L.

Söder om Barcelona ligger regionen Penedès med sina krithaltiga kalkstensjordar. Härifrån kommer Spaniens berömda mousserande vin cava som framställs genom traditionell flaskjäsning. Marqués de Sandoval är en klassisk cava som bjuder på friska och fruktiga aromer av kvitten, mogna äpplen och citrusskal. Det är elegant med en fint pärlande struktur och en lång eftersmak.

Pris: 119 kr Artikel-nr.: 654204

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.