
Gravad lax med virgin mary-tomater
4 port, 20 min
Ingredienser
- 500 g gravad skivad lax från Korshags
- 1 knippe grön sparris
- Citron, till dekoration
- Gott bröd, t.ex. levain
Tomatsallad
- 500 g cocktailtomater, gärna olika former och färger
- 1,5 msk olivolja
- 1,5 msk färskpressad citronsaft
- 1 tsk worcestersås
- 0,5 tsk tabasco
- Örtsalt eller sellerisalt
- Svartpeppar
Gör så här
Tomatsallad: Skär tomaterna i halvor och lägg i en vid skål. Tillsätt övriga ingredienser och blanda noggrant, gärna med handen. Det gör inget om tomaterna blir lite mosade, smakerna blandas bara ännu bättre då. Smaka av med örtsalt och grovmalen svartpeppar och ställ åt sidan.
Servera tomatsalladen med gravad lax, sparris och gott bröd. Dekorera med citron.
Laxrulle med citroncrème
6 pers, 20+ min
Korshags galet goda laxrullar passar perfekt som förrätt eller på buffébordet. Receptet ger 12 stubbar; som förrätt räcker de till 6 personer.
Ingredienser
- 300 g gravad skivad lax från Korshags
Crunch
- 2,5 dl panko ströbröd
- 1 msk torkad fänkål
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk sesamfrö
- 0,5 msk chiliflakes
- 100 g smör
Citronkräm
- Citronzest (ytterskalet)
- Crème fraiche
Gör så här
Lägg laxen plant på en bit plastfolie (ca 35 x 15 cm) och rulla ihop. Lägg rullen i frysen i ca 30 min.
Gör crunch: Stek panko ströbröd, fänkål, paprikapulver, sesamfrö och chiliflakes i smör på medelstark värme. Låt svalna.
Rulla laxen i crunchet och frys i ca 10 min.
Vispa upp crème fraiche med rivet citronskal (zest).
Skär upp laxen i stubbar. Crunchen ramlar av lite då du skär stubbarna, så det får du trycka tillbaka igen. Klart att servera.


Gör så här
Börja med petit chouxen. Koka upp vattnet och smöret. Tillsätt mjölet under vispning tills smeten lossnar från grytans kanter. Tillsätt äggen, ett och ett. När smeten är helt slät, bred den tunt på en plåt med bakplåtspapper. Baka av i ugn på 175 g i ca 20 minuter. Låt sedan svalna helt.
Gör fyllningen: Finhacka laxen, dill & rödlök. Vispa grädden. Blanda samman alla resterande ingredienser i en bunke.
Dela petit chouxen i två delar på längden (ska användas för att göra två rullar). Lägg över den ena delen på en lika lång, rektangulär, plastfoliebit. Fördela smeten jämnt över petit chouxen. Rulla ihop och omslut rullen i plasten. Upprepa på nästa. Kyl minst 20 minuter (kan med fördel stå över natten i kylen).
Skär ca 10 bitar per rulle, dvs. totalt 20 stycken stubbar.
Garnera med ärtskott, dill eller något annat grönt.
Petit choux rulle med lax & ägg
20 port, 40+ min
Kanske det godaste tilltugget av dem alla? Fyllningen i rullarna kan göras på gravad, kallrökt eller varmrökt lax, varmrökt makrill, räkor eller matjessill. Välj efter vad du har hemma. Matiga och riktigt goda. Receptet ger 20 “stubbar”.
Ingredienser
Petit choux
- 4 dl vatten
- 130 g smör
- 3 dl mjöl
- 4 ägg
Fyllning
- 200 g gravad lax från Korshags
- 1 knippe dill, finhackad
- 0,5 dl finhackad rödlök
- 1,5 dl vispgrädde
- 3 kokta ägg
- 2,5 dl majonnäs
- 1 tsk stenbitsrom
- 1 krm mald vitpeppar
- 1 nypa salt
- 15 ärtskott, för garnering