Därför är en vinterresa till Kanarieöarna en hälsoinvestering

Att fysisk aktivitet och näringsrik mat är gynnsamt för en god hälsa är en självklarhet för de flesta, men på Kanarieöarna ger även det soliga och varma klimatet och en skjuts i rätt riktning mot en hälsosam livsstil. Res till Kanarieöarna i vinter och få din dagliga dos D-vitamin.

Kanarieöarna är en av skandinavernas främsta resmål. Under 2023 reste totalt 1 049 230 personer med direktflyg från skandinaviska flygplatser till Kanarieöarna. Sol, värme och avkoppling är några av destinationens dragplåster och med Kanarieöarnas 4000 soltimmar per år finns goda möjligheter att få sin dagliga dos av D-vitamin – allt som krävs är 15 minuter sol per dag.

Forskning visar att solsken hjälper kroppen att ta upp kalcium, som är ett av de viktigaste ämnena som behövs för att stärka skelettet. Tillsammans med kalcium hjälper D-vitamin till att förebygga benskörhet eller osteoporos. D-vitamin är också kopplat till förebyggande av fetma och vissa typer av cancer. Två viktiga rekommendationer för de som vill fylla på med energi och D-vitamin under semestern är att alltid smörja in ansiktet och hela kroppen med solskyddsfaktor, samt att undvika solen mitt på dagen när den skadliga UV-strålningen är som starkast.

Stränder för avkoppling och återhämtning

Kanarieöarna har en lång kustlinje som sträcker sig över 1500 kilometer och ögruppen har en genomsnittlig vattentemperatur på 20 grader, året om. Några av Kanarieöarnas bästa stränder, där du kan fylla på din dagliga dos D-vitamin, är:

  • · Las Canteras, en imponerande urban strand i Las Palmas de Gran Canaria.
  • · El Cofete, en 14 kilometer lång paradisisk strand på Fuerteventura.
  • · Nogales, dramatisk svart vulkanisk sandstrand på La Palma.
  • · Playa de Santiago, idyllisk strand med kristallklart hav på La Gomera.
  • · Las Vistas, familjevänlig strand på Teneriffa.
  • · Playa Blanca, gyllene sand och lugna omgivningar på Lanzarotes sydspets.

Träna i UNESCO-skyddad natur

Öarna Lanzarote, La Palma, Gran Canaria och El Hierro har samtliga en så unik och rik naturmiljö att de har erkänts av UNESCO som skyddade biosfärområden. Detta gör Kanarieöarna till en favoritdestination för aktiv utomhusturism med ett brett utbud av aktiviteter såsom vandring, cykling och vattensporter. Många elitidrottare väljer att träna på Kanarieöarna inför stora tävlingar på grund ögruppens varierade natur och det fördelaktiga klimat. Och efter hård träning behövs återhämtning, vilket till exempel kan fås genom så kallad thalassoterapi. Thalassoterapi är terapeutisk användning av havsvatten, alger och lera som är rik på vulkaniska näringsämnen som kan bidra till snabbare återhämtning efter träning.

Hälsosamma matvanor på Kanarieöarna

Det är inte bara solen och dess D-vitamin som gör Kanarieöarna till en hälsodestination. Ögruppen har en rik matkultur där fisk och skaldjur är viktiga komponenter. Den näringsrika fisken klassificeras som noll-kilometersmat, där resan från hav till tallrik är minimal. Kanarieöarnas fiske är ett av de rikaste i världen, till stor del tack vare årliga fiskekvoter som skyddar eftertraktade fiskarter. Ett exempel på detta är röd tonfisk (thunnus thynnus). Om du vill se spännande tonfiskfiske med egna ögon kan du ta en tur till fiskehamnen i Arguineguin eller Puerto de Mogán, där stora tonfiskar fortfarande fångas för hand – med fiskespön gjorda av bambu.

Om Kanarieöarna

Kanarieöarna är en spansk ögrupp belägen i Atlanten, som består av åtta öar – Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma, La Gomera och La Graciosa. Det tar ca 6 timmar med direktflyg från Sverige till ögruppen, som erbjuder en medeltemperatur på 19 °C under vintern och 23 °C på sommaren. Kanarieöarnas många olika landskap bildar ett perfekt resmål för naturälskare, atleter och familjer – från månliknande landskap på Lanzarote, bergiga Teneriffa och sanddynerna på Gran Canaria till regnskogen på El Hierro och La Gomera. Öarna erbjuder en livlig atmosfär för familjer, men även dolda pärlor för dem som vill uppleva folktomma stränder, trendiga musik- och konstfestivaler, miljövänliga boutiquehotell och unika strandbarer. Ögruppen är även en topp-destination för elitidrottare och för dem som söker upplevelser med inslag av sporter som golf, cykling, klättring, segling, surfing och dykning.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.