Ett år av räddade kaffebönor – så har det gått

För ett år sedan inleddes hållbarhetssatsningen Räddat kaffe, ett samarbete mellan Circle K och Löfbergs i syfte att minimera onödigt svinn av kaffebönor. Under året har fyra omgångar Räddat kaffe släppts, vilket innebär att 26 ton kaffe som riskerat bli svinn i stället druckits upp.

En rostning som inte gick exakt som planerat är ett exempel på när fullgoda kaffebönor inte kan säljas som det var tänkt. Eftersom 80–90 % av kaffets klimatpåverkan sker i odlarland betyder det att kaffe som inte dricks upp är ett onödigt slöseri med jordens resurser. Därför skapade Löfbergs och Circle K Räddat kaffe, som under året som gått resulterat i att 26 ton räddade kaffebönor kunnat säljas på Circle Ks stationer runt om i landet. Det har bland annat säkerställt en besparing på 120 ton koldioxid.

– När den här idén föddes så sa magkänslan att det inte fanns något att tveka på, och kundresponsen har verkligen visat att det var helt rätt beslut att satsa på Räddat kaffe. Nu går kaffet från att vara ett testprojekt till att bli en fast del i vårt sortiment och det är jag väldigt glad över, säger Martin Stenberg, Senior Category Manager på Circle K.

Gemensamt för varje batch är att kaffe som hamnat utanför Löfbergs ordinarie flöden kombinerats till unika blandningar som inte går att återskapa. Det innebär att Circle K kunnat bjuda sina gäster på fyra helt unika smakbilder under året. Denna gång är resultatet ett kraftfullt, mörkrostat kaffe med toner av mörk choklad och torkad frukt. Kaffet görs på arabicabönor från hållbart certifierade odlingar i Syd- och Centralamerika, samt Östafrika,

– Superkul att det räddade kaffet blivit så uppskattat, och jag tycker själv att vi lyckats skapa riktigt spännande smaker med räddade kaffebönor. När bönor som riskerat bli svinn används som råmaterial till nya produkter får det plötsligt ett värde, en viktig drivkraft i en cirkulär ekonomi, säger Martin Löfberg, Chief Purchasing Officer på Löfbergs.

Räddat kaffe i siffror:

  • Sammanlagt har 26 ton kaffebönor räddats från svinn
  • Satsningen säkerställer en besparing på ca 120 ton CO2
  • Användningen av bekämpningsmedel minskar med 200 kg
  • En yta motsvarande 48 fotbollsplaner ställs om till hållbar produktion

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.