Annons
Annons

Villa Maria Cellar Selection Pinot Gris 2018

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Den 24 januari lanserar vi på We & Wine en ursprungstypisk pinot gris från Villa Maria, den mest prisbelönta producenten på Nya Zeeland. Druvorna selekteras från vingårdar i Wairau och Awatere valley i Marlborough på norra sydön.

Druvorna från de olika områdena bidrar med olika karaktärsdrag till vinet. Wairau bidrar med kropp tack vare det varma klimatet och Awatere Valley bidrar med extra fräschör tack vare det något svalare klimatet. 

Vinifikationen sker varsamt i rostfria ståltankar och tack vare den utdragna lagringen på jästfällningen får vinet ett stort djup och komplex karaktär. Det resulterar i ett smakrikt och aromatiskt vin med fin fräschör och lätt nötig mandelton. 

Med sin tydliga fräschör och breda smakprofil passar vinet utmärkt till smakrika rätter på fisk, skaldjur eller vegetariskt. Vi rekommenderar exempelvis torskrygg med smörsås eller en krämig jordärtskockssoppa med frisk och krispig syrad hyvlad pumpa. 
Vi rekommenderar även riven mandel på både rätterna för att höja smakkombinationen ytterligare.

Villa Maria Estate är en enmans-show som har utvecklats till Nya Zeelands mest kända och prisvinnande vinhus. 1961 lyckades den då 20-årige George Fistonich övertala sina föräldrar att ge honom några hektar mark. Redan året därpå släpper han sitt första vin och succén är ett faktum. Idag är Villa Maria en av de stora spelarna från Nya Zeeland och fortfarande familjeägt.

Villa Maria äger nu vingårdar i fyra olika distrikt (Auckland, Gisbourne, Hawkes Bay och Marlborough), även i form av vinerierna Esk Valley, Vidal Estate och Te Awa, samtliga i Hawke´s Bay. George Fistonich är en vinpionjär i ordets rätta bemärkelse. Redan 1999 började han konvertera till ekologisk odling, och Villa Maria fick sin första certifiering 2007.

I sin strävan efter högsta möjliga kvalitet tog han även beslutet 2001 att ersätta all kork med skruvkapsyl. ”Vi hade upp till 8% korkdefekt på våra viner och nära 30% av de äldre vinerna blev oxiderade. Det är inte acceptabelt att utsätta våra kunder för detta!” Idag nästan alla av Nya Zeeländska viner förslutna med skruvkapsyl och deras framgång har fått många andra vinmakare att våga vägra kork.

Cellar Selection är en serie viner av Villa Maria där druvorna selekteras noggrant för ge bästa koncentration och kvalité där vinmakningen anpassas individuellt för varje druvsort. Karaktären präglas av druvtypicitet och terroir. Vinerna tål att lagras men kan även avnjutas i unga år.

Villa Maria Cellar Selection Pinot Gris 2018
4 000 flaskor.
Artnr: 96057, 750 ml.
14% alk/vol. 149 kr.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.