Sommarens måste till maten- Abbotts & Delaunays Métayage Pinot Noir

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Sommarens måste till maten- Abbotts & Delaunays Métayage Pinot Noir! Ett tilltalande rött vin från de böljande kullarna i södra Frankrike.

Abbotts & Delaunays rötter i Bourgogne märks tydligt i Métayage Pinot Noir genom tonerna av solmogna hallon och körsbär, lingon och pion. Från faten får vi mjuka kryddiga toner så som muskot och choklad. Eftersmaken är lång och visar på den komplexitet som bara ett riktigt välgjort vin på druvan Pinot Noir kan stoltsera med. Med den generösa smakprofilen går vinet utmärkt att kombinera till elegantare rätter så som klassisk Coq au Vin, grillad entrecote med grönsaker i paket och örtsmör eller en typisk sydfransk ratatouille serverad med nybakat bröd. För fiskälskaren så är vinet en given följeslagare till den nyfångade abborren serverad med färskpotatis och kall örtsås.

Abbotts & Delaunay är en välrenommerad producent med ett flertal utsökta och mycket eftertraktade viner i sin portfölj. Genom lanseringen av den ekologiska Métayage Pinot Noir vill de här bjuda oss de bästa av två världar, kopplingen till det burgundiska vinmakandet som är en central del av familjen Delaunays arv och historia samt den jordmån och altitud som druvan Pinot Noir fått växa på i Södra Frankrike Languedoc.

Omkring de böljande kullarna i Limoux har druvorna fått frodas under kontrollerade former för att under en tidig morgon i augusti 2019 skördas med största varsamhet.

Hälften av vinet har fått vila på franska ekfat under tio månader för att ge en subtil fatkaraktär utan att vara för övertagande mot den frukt som druvan visar på. Precis som varsamheten i skörden och den omsorg som producenten har för jorden de odlar på, är också elegansen vinerna får något som Abbotts & Delaunay gjort sig kända för världen över.

Abbotts & Delaunay är familjen Delaunays andra vingård, ett litet vineri i södra Frankrike som specialiserat sig på kvalitetsviner från Languedoc- Roussillon. Laurent Delaunay som har sin bakgrund i den berömda regionen Bourgogne hade länge en dröm om att finna en plats i Languedoc som var tillräckligt svalt för att tillåta odling av den känsliga druvan Pinot Noir. Sagt och gjort, efter mycket letande fann han en plats strax intill den lilla byn Magrie där druvorna kan få växa på en högre höjd i en jord som Abbotts & Delaunay vårdar med största omsorg. Sedan starten har Laurent Delaunay präglats av ledorden perfektion, inspiration och grundlighet. Ledord som tillsammans med den finess de har för vinmakandet landat i den elegans som vinet Métayage Pinot Noir visar på.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.