Nytt namn på det fyrkantiga rosévinet – Berne Inspiration

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Känner du igen den fyrkantiga rosén på Systembolaget? Från 1 mars heter vinet Berne Inspiration, tidigare känt som Berne Grande Recolte. Bakom det friska och bäriga vinet från Provence står Alexis Cornu, regionens mest prisade vinmakare.

Berne Inspiration karaktäriseras av balansen mellan syra och fyllighet. I smaken hittas toner av jordgubbe tillsammans med provencalska örter som basilika, timjan och lavendel. En klassisk Provencerosé med andra ord, således också ett perfekt matvin. Servera gärna till rostad kyckling med provencalska örter eller varför inte en grillad hummer. Vinet går givetvis lika bra som sällskapsdryck.

Bakom Berne Inspiration står Alexis Cornu, Provence mest prisade vinmakare, med internationell erfarenhet. Efter att ha arbetat som källarmästare, lärare och oenolog i tyska Rheinland, Australien och Japan återvände han till Frankrike och hittade hem hos Château de Berne. En stor del av Alexis arbete innebär att utveckla rosévinerna som Château de Berne främst är kända för. Han har bland annat infört ekfatslagring för en del av roséblenden och adderat ett par månaders lagring innan buteljering. En ny vinmakningsteknik har också krävt justeringar i hela tillverkningsprocessen, allt från vilka plots som lämpar sig bäst för användning till att låta macerationen få ta längre tid. Allt för att på lång sikt skapa en högkvalitativ rosé som är en perfekt partner till mat.

Château de Berne har 143 hektar vingårdar i sin ägo och man är certifierad enligt High Environmental Value nivå 3 sedan ett par år tillbaka. Vinerna produceras med respekt för människa och miljö samtidigt som man värnar om sin unika terroir. Château de Berne är också en välbesökt vingård med ett tillhörande femstjärnigt hotell, spa-anläggning och några trevliga restauranger – från en bistro där man kan köpa baguetter och picnic-korgar till en gastronomisk topprestaurang. Området kännetecknas av ett lugn och en fridfullhet. Under högsäsong anordnas det jazzkonserter i parken, och som besökare kan man även hyra cyklar och besöka vingårdar med omnejd.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.