Mackmyra Angels 2011 – Exklusiv nyhet för Sverige

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Christian Drouin är utan tvekan en av de mest prisbelönta producenterna av calvados. Få har bidragit lika mycket att förflytta calvados från lokal dryck konsumerad i Normandie till ett destillat som står överst på önskelistan hos sommelierer på stjärnkrogar världen över. Hos Christian Drouin är det kompromisslös strävan på perfektion som gäller och produktionen är synnerligen småskaligt och hantverksmässigt. Den 8 december lanseras Mackmyra Angels 2011 i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget. En unik buteljering om 700 flaskor exklusivt för Sverige.

 

 Det finns många mindre destillerier runt om i världen som på ett eller annat sätt bidragit till att utveckla och främja en bättre dryckeskultur. Expérimental series är ett nytt initiativ där vi  experimenterar med fatlagringar från utvalda destillerier som jag tycker förtjänar att uppmärksammas. Mackmyra var onekligen pionjären som satte svensk whisky på kartan varför det kändes som ett naturligt och spännande experiment. Denna calvados lades på fat 2011 innan den i början av 2020 flyttades om till fat av svensk ek som tidigare innehållit Mackmyra whisky för en avslutande finish på 8 månader. Ett spännande och i mitt tycke lyckat resultat där calvados möter whisky i ett härligt samspel säger Guillaume Drouin, ägare och destillatör på Christian Drouin.

– Calvados från Christian Drouin är utan tvekan något av de främsta i calvadosväg man kan komma över. Personligen tycker jag att Guillaume Drouin ännu en gång bevisar sin synnerligen exceptionella förmåga att våga testa nya vägar utan att för den skull göra avkall på sitt eget utryck. En destillatör i mästarklass helt enkelt avslutar Peter Kokovic, produktansvarig på Enjoy Wine & Spirits.

Fakta: Expérimental de Christian Drouin: Mackmyra Angels 2011

Ursprung: Frankrike, Normandie, Calvados du Pays d’Auge | Alkoholhalt: 42 % | Storlek: 700 ml | Art.nr: 11631 | Pris: 649 kr | Kvantitet: 700 flaskor | Sortiment: Tillfälligt sortiment på Systembolaget | Lanseringsdatum: 8 december 2020

Härlig, fuktig doft med inslag av vinteräpplen, kryddor, nötter och vanilj. Mjuk, fruktig smak med fatkaraktär och inslag av mogna vinteräpplen, aprikos, honung, halm, vanilj, kryddor och nötter. Avnjutes företrädesvis solitär som avec såväl som i kombination med en klassisk Tarte Tatin.

Fakta om Christian Drouin

Grunden lades 1960 när calvadosentusiasten Christian Drouin bestämde sig att förverkliga sin dröm och köpte gården Fiefs Sainte-Anne vid Gonneville nära Honfleur i Normandie. Gården, som låg i hjärtat av AOC-området Pays d’Ague – den appellation som rankas högst i calvadosdistriktet där det odlats äpplen sedan 1600-talet, blev startskottet för en smakresa genom tid och rum. Med fast beslutsamhet att tillverka världens bästa calvados började Christian Drouin sin mödosamma resa. De första åren reste han runt bland krigsänkor och små producenter i trakten och köpte på sig fat med gammal ädel bortglömd calvados. Han skaffade en vedeldad kopparpanna och gav projektet fri budget och obegränsat med tid. Till sin hjälp anlitades traktens mästerdestillatör Pierre Pivet, då inget skulle lämnas åt slumpen. När Christian Drouins son som för övrigt var döpt efter sin far flyttade hem till gården några års utlandsstudier började resan ta fart på allvar. Idag har de ett rykte som en av de främsta producenterna i området. I början av 1990-talet flyttades produktionen till en gammal hästgård från 1600-talet som renoverades från grunden. I deras lador finns idag ett unikt utbud av årgångscalvados. Idag är det Guillaume Drouin som sitter vid rodret för familjeföretaget som hans farfar grundade.

Äpplena som används till deras calvados kommer huvudsakligen från odlingarna vid Fiefs Sainte-Anne men också från yngre odlingar vid den nya gården. Ett 20-tal sorter används. Det är i regel små och bittra äpplen med lågt skördeuttag. När äpplena skördas skakas träden för hand så att frukterna faller ned på ett skynke. Sedan handplockas de och får eftermogna i jutesäckar. Christians Drouins calvados tillverkas delvis i en drygt 70-årig vedeldad panna byggd 1946 av dess förre ägare, calvadoslegendaren Pierre Pivet. Den mobila pannan är en av de sista i sitt slag. Förr flyttades den runt i trakten men står nu fast på gården där den arbetar tillsammans med en traditionell gasvärmd alambic av armagnactyp.

År 2013 tilldelades man den mest ärofyllda utmärkelse ett destilleri kan få vid World Spirits International Competition – Best Distillery in the World.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.