Fontanafredda Alta Langa Limited Edition 2016

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Alta Langa, i nordvästra Italien, är Piemontes första D.O.C.G. för mousserande viner tillverkade enligt den traditionella metoden. Det är ett litet distrikt, endast 77 hektar och blev D.O.C.G.-klassat så sent som 2011 och därmed bland de nyaste av D.O.C.G. i Piemonte. 

Men låt dig inte luras att tro att mousserande viner är ett nytt påfund i Piemonte. Redan under 1800-talets början tillverkades mousserande vin med champagne som förlaga här. Det var den mäktiga Savoy-familjen, som låtit sig influeras av de franska ädla vinerna, som började odla klassiska franska druvor som Pinot Noir och Chardonnay med avsikt att tillverka champagne-liknande viner.

Tillbaka till nutid och 1990-talet då Fontanafredda gick samman med sju andra vingårdar i ett gemensamt projekt och åtagande att odla Pinot Noir och Chardonnay med syfte att modernisera produktionen av Spumante-viner i Piemonte. Det område som valdes ut för experimentet var Alta Langa. Resultatet för experimentet blev en succé och ledde fram till bildandet av Consorzio Produttori dell’Alta Langa där Fontanafredda är en av grundarna.

 

Av alla Metodo Classico-betecknade viner i Italien är Alta Langa D.O.C.G. den med strängast regelverk. Vinet måste ligga minst 30 månader på sin andra jäsning (jmf. 15 månader i Champagne) och Alta Langaviner är alltid årgångsbetecknade, så kallade vintageviner. Den 1:a december lanseras en Alta Langa Limited edition från Fontanafredda i utvalda Systembolagsbutiker.

Om vinet:
Namn: Fontanafredda Alta Langa Limited Edition 2016 | Årgång: 2016 | Ursprung: Italien, Piemonte, Alta Langa | Druva/Råvara: Pinot Noir 70 %, Chardonnay  30 % | Alkoholhalt: 12 % | Storlek/förpackning: flaska 750 ml | Art. Nr: 7949 på Systembolaget | Pris: 169 kr | Lansering: 2020-12-01 | Sortiment: FS |

 

Fontanafredda Alta Langa Limited Edition 2016 produceras med en blandning av 70 % Pinot Noir och 30 % Chardonnay från gårdar hos vinodlare i S. Stefano Belbo, Lequio Berria, Castino och Borgomale på en höjd mellan 400 och 600 meter över havet. Druvorna handskördades mellan den sista veckan i augusti och den första september. Vinet har legat 36 månader på sin andra jäsning.

Torr, mycket frisk med härlig mousse och fin sval frukt. Inslag av citrus, mineraler, kex och gröna äpplen i en lång och elegant stil.

Om producenten:
Fontanafredda grundades av Italiens första kung, Vittorio Emanuele II år 1858 i byn Serralunga d’Alba i distriktet Barolo, Piemonte. Idag tar egendomen hand om över 100 ha vinodlingar och producerar viner i alla prislägen och kvaliteter. Fontanafredda var först i Barolo med både kommunbetecknade och vingårdsbetecknade baroloviner. 2017 fick Fontanafredda utmärkelsen “Winery Of The Year” av det erkända vinmagasinet Wine Enthusiast. Fontanafredda gör viner att lita på, viner som är koncentrerade, smakrika, välbalanserade och trogna sitt ursprung.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.