Nespresso först i världen med regenerativt certifierat kaffe

Klimatförändringarna hotar framtiden för kaffeodlingen.
Lagom till den internationella kaffedagen, den 1 oktober, offentliggör Nespresso att man blir det första kaffevarumärket i världen att lansera kaffe certifierat enligt Rainforest Alliance nya standard för regenerativt jordbruk. Certifieringen är ett viktigt steg i att möta klimatförändringarnas påverkan på kaffeodlingen och för att säkra framtidens kaffe genom mer hållbara jordbrukssystem. 

 

Klimatförändringarna hotar framtiden för kaffeodlingen. Högre temperaturer, oförutsägbart väder och ökade angrepp av skadedjur riskerar att slå hårt mot produktionen. Redan idag är en tredjedel av världens jordar degraderade och över 90% riskerar att vara det år 2050*. Regenerativt jordbruk är en möjlighet att vända utvecklingen genom att återställa jordhälsa och biologisk mångfald, stärka bönders försörjning och dessutom höja kvaliteten på arabicabönor, som är extra känsliga för temperaturförändringar och förändrade regnmönster. Det handlar bland annat om att odla i skugga, variera grödor och använda metoder som återför näring till jorden**.

 

Den nya standarden Regenerative Agriculture Standard, som presenterades av Rainforest Alliance i september, syftar till att stärka jordhälsa, återställa biologisk mångfald och öka klimatresiliensen i jordbruket. Certifieringen är den första i sitt slag globalt och bygger på mätbara resultat som ska bidra till mer hållbara odlingssystem.
Vår nya standard för regenerativt jordbruk ska påskynda omställningen till ett jordbruk som skyddar och återställer ekosystem. Den gör det enklare för konsumenter att stödja förändringen och ger odlare erkännande, bättre marknadstillgång och ökat värde för deras kaffe, säger Santiago Gowland, CEO Rainforest Alliance.

 

Nespresso har i över två decennier byggt upp långvariga samarbeten med kaffeodlare världen över för att värna naturen i odlingslandskapen och stärka samhällens motståndskraft. Att nu bli först i världen med att introducera kaffe från gårdar certifierade enligt den nya standarden är ett nästa steg i det arbetet. Det första produkterna med märkningen lanseras under 2026 och kommer från odlingar i Costa Rica och Mexiko.
Vi är oerhört stolta över att vara först ut. Certifieringen är ett kvitto på vårt långsiktiga arbete med kaffeodlare och en viktig milstolpe för en mer hållbar framtid för kaffe. För oss i Sverige, där kaffe är en självklar del av vardagen, blir det extra viktigt att ta ansvar för framtidens odlingar, säger Andreas Lagerstedt, Nordic Sustainability Manager Nespresso.

 

För svenska konsumenter innebär den nya märkningen att man framöver kan välja kaffe där regenerativa metoder bidrar till både högre kvalitet och positiv inverkan på klimatet. Sverige är en av de länder där kaffekonsumtionen är som högst och medvetenheten kring hållbarhetsfrågor är generellt sett hög.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.