Tillgänglig utan kostnad för alla Martin & Serveras kunder.
Nu är det möjligt att beräkna klimatavtrycket per portion för en maträtt – och testa sig fram för att minska klimatavtrycket i den digitala tjänsten Menyplanering – tillgänglig utan kostnad för alla Martin & Serveras kunder.
-Den som testar sig fram i klimatkalkylatorn ser snabbt att det, utan dramatiska förändringar, går att reducera sin klimatpåverkan bara genom att välja rätt råvaror och ursprung, säger Emelie Hansson, hållbarhets- och kvalitetschef, Martin & Servera-gruppen.
Information om CO2-ekvivalenter per produkt har sedan tidigare funnits i produktinformationen i Martin & Serveras e-handel, samt i rapportverktyget Statistik & analys. Nu blir det också möjligt att se det totala CO2-värdet på maträtter i verktyget Menyplanering.
-Vi vet att många av våra kunder vill kunna servera rätter som är både lönsamma och klimatsmarta. Med Menyplanerings nya klimatkalkylator gör vi det enkelt att lyckas, säger Emelie Hansson.
I kalkylatorn syns varje ingrediens i maträtten, så att testa sig fram genom att byta ut en råvara mot en annan för att minska rättens klimatavtryck är enkelt. Rättens totala klimatavtryck i CO2-ekvivalenter ändras automatiskt när en ingrediens byts ut eller ett recept förändras.
Att driva utvecklingen mot mer klimatsmarta rätter på restaurangers menyer är utmaningar som ligger utanför Martin & Serveras egen verksamhet.
-För att klara klimatmålen behövs samarbete. Därför sker det mesta – och bästa – klimatarbetet i dialog med våra kunder och leverantörer. Vi hoppas att det här ger restauranger ökade möjligheter att sprida kunskap och kanske involvera restauranggästerna i omställningen, säger Emelie Hansson.
Klimatvärdena är framtagna av Consupedia och baseras bland annat på RISE klimatdatabas för livsmedel.