Krönika: Från Stockholm till Frankrike och den förtrollande staden Menton

Alltid något som väntar och alltid något på gång. Bosatt i Menton i Frankrike befinner sig vår härliga krönikör Kerstin Månsson, som bjuder intill sin vardag som är en fest. 

Följ hennes krönika där vi får livets goda i text och med uppmaningar att våga prova det oväntade!

Kerstin Månsson

Hur kan man bli totalt bortkollrad och blixtförälskad i en stad? Ja, inte vet jag men jag blev det. Det var ungefär som att komma hem till någon och känslan av att vara hemma infinner sig på en gång.

Detta var i mars 2016. Vi, jag och min man, ville njuta av Provence och vad det hade att bjuda på. Intresset för mat och vin är stort och vi ville verkligen frossa i det sydfranska skafferiet. 

Valet föll på Menton, en liten stad nära gränsen till Italien. Och det var här jag blev förälskad, just i Menton. Efter en månads njutningsfull vistelse bar det hemåt igen. Kunde inte släppa tanken på den sydfranska pärlan och ett år senare, fast då i april, åkte vi ner igen. Hyrde samma studio, njöt ännu mer och mat, vin, kultur och vandringar. 

Det var då vi bestämde oss; här ville vi leva och bo. 

Väl i Stockholm igen förankrade vi våra tankar och planer med barn och barnbarn, som glatt hejade på! Det tar ju bara tre timmar med flyg, sa de, och nära till Grasse och annat trevligt. På tre månader sålde vi vår lägenhet, köpte en i Menton, gjorde oss av med nästan allt bohag, något utvalt ville vi ändå ha med, det skulle ju kännas som hemma, vara vårt hem, något vi kände igen.

Är säker på att Menton blev förälskade i oss också, för stan gjorde det smidigt för oss, fick mycket på köpet utan att ens tänka på det. Bara fem minuters promenad till järnvägsstationen, Menton Garavan – bara en så´n sak. Tåget tar oss vart vi vill, tar bara 12 minuter till Ventimiglia i Italien. Åt andra hållet hur långt som helst.

Sedan början av december 2017 är vi fast bosatta här. 

Mina två bästisar är Julia Child´s Det goda franska köket, del 1 och 2, som har blivit husgudar. I dessa böcker hittar jag grunden till vårt dagliga bröd. Till det en massa örter

kryddor och fantasi och ingen dag blir den andra lik.

Vinet! Hur kan man bo här utan att dricka vin varenda dag? Det kan man inte! Utbudet är stort, och efterhand lär man sig det franska, provensalska, tänket och vilket vin som passar till den mat som idag är. 

 

Vingårdarna ligger tätt på båda sidor om gränsen, utflykterna blir många. På vissa vingårdar kan man ha med sin egen flaska och tappa rakt i. Vi läser på och köper det vi tror på för dagen.

Vill du hänga på min fortsatta resa här i Menton, Provence, är du välkommen! Blir en hel del vin och mat, kanske ett och annat recept.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.