Annons
Annons

Krönika: Från Stockholm till Frankrike och den förtrollande staden Menton

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Alltid något som väntar och alltid något på gång. Bosatt i Menton i Frankrike befinner sig vår härliga krönikör Kerstin Månsson, som bjuder intill sin vardag som är en fest. 

Följ hennes krönika där vi får livets goda i text och med uppmaningar att våga prova det oväntade!

Korgen med delikatesser har jag placerat bredvid mig på picnicfilten. Julia Child är också med, tänkte testa någon ny sås till påskalammet och är säker på att jag får några idéer från hennes kokböcker. Maken kommer lite senare, har då med den väl kylda champagnen.
Jag befinner mig på min nyupptäckta favoritplats; en liten paviljong som ligger på innergården, bara ett stenkast från huset. Där hittar mig ingen ”kontrollant”, och där får jag vara ifred med mitt tänkande, mitt målande, mitt läsande eller vad mitt huvud nu får för sig att göra.
Nu, när man har blivit ”uppsagd från vardagen”, lagt den åt sidan, får man strunta i hushållskassa och midjemått och försöka göra det bästa av den situation som är.
Får ”träna” på det som för dagen är aktuellt – att behärska en konst är en ständigt pågående process vad det än är, tänker anta den utmaningen. Sneglar på mina akvarellfärger…..

Just nu funderar jag på vad jag kan åstadkomma med tjugonio bokstäver, placera de ord som kommer ut av dessa, i en behaglig ordning som kan beskriva det jag vill få fram.
Långsamhet och eftertänksamhet är orden som passar och ligger ”i tiden”.  Och jag tycker om det, vad det innebär. Stanna upp. Tänka efter. Det är viktigt. Särskilt när man uppnått en viss ålder och anammat andra förtjänta egenskaper –  t ex en härlig hälsosam glädje över en nödvändig elegans i tillvaron. Det är min ”egenskap”, och så klart upp till var och en att hitta sin egen.

Här i Menton är det rätt så strama tyglar, och det tycker jag är bra!  Med de förhållningsregler som finns kan man ju ändå ha fina dagar. Vi får vistas utomhus en timme om dagen, men är säker på att ingen har koll på om jag går ut både två och tre gånger, bara jag har rätt ifylld lapp och håller mig inom den radie vi är tilldelade; en km, vilket heller inte svårt att hålla koll på då man kan ladda ner en app, skriva sin adress och utav det få radien.
På den ”lapp” jag nämner, ska mitt namn, min adress, mina födelsedata stå. Även syftet med utevistelsen. Helt ok, tycker jag – allt detta görs ju för ”min” skull! Som gäst i detta land har jag inte för avsikt att göra något utöver det vi är anmodade. Är säker på att det finns bra tankar bakom, även om man inte alltid kan förstå allt.
Som tur är, är det gott om trappor upp till Boulevard de Garavan, så promenaderna behöver inte vara tråkiga och enahanda, finns alltid något nytt att betrakta.

Så klart får vi handla mat och andra förnödenheter, även Hallen är öppen som vanligt. Den ligger utanför vår radie, men helt ok bara ”lappen” är med. I övrigt är Menton stängt, finns inte en affär som är öppen, heller inga fik eller restauranger.
Jag är övertygad om att något bra kommer ut av detta världsomspännande tillstånd; det föds ju en oändlig sympati och vilja att hjälpa varandra, som jag hoppas kommer att finnas kvar.

Denna tryffel tillägnar jag min vän, Fröken Birgitta, som jag seglade med för länge sen och har en sann kärlek för det goda i livet, särskilt choklad:

Fröken Birgittas tryffel-vaccin
150 gr mörk choklad
0,5 dl florsocker
1 dl vispgrädde
100 gr rumsvarmt smör
1 nypa flingsalt
1,5 msk Baileys
Kakao

Bryt chokladen i bitar, lägg i en skål tillsammans med florsocker och salt. Koka upp grädde och häll den över chokladblandningen, rör till en slät smet. Vispa ner ner smör och likör. Ställ i kylen några timmar, tills det går att forma till tryfflar, rulla i kakao.
Ät och njut.

Nu kommer Maken med champagnen, Monopole, Heidsieck o Co, Silver Top, så vi ska ägna oss åt livsnjuteri en rejäl stund!

Kom ihåg att det är viktigt att ta vara på ”stunderna”.
Kom ihåg att du kan styra ditt tänk!
Kom ihåg att vara rädda om varandra.

/Kerstin

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.