Annons
Annons

Julbordets oväntade smakkombinationer

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Julafton närmar sig med stormsteg och för många börjar förberedelserna tidigt. Skinka, kål, köttbullar, rödbetssallad och Janssons frestelse är alla favoriter på julbordet. En utmaning kan dock vara att matcha de olika rätterna med en passande dryck. The Wine Company tipsar om sex ljuvligt juliga smakkombinationer som både är oväntade och utsökta.

Att ett kraftigt rödvin gifter sig bra med en bit kött, eller att skaldjur passar perfekt med ett glas bubblande champagne är för många inte en nyhet. Det finns en uppsjö av fantastiska smakkombinationer där ute men vid vissa tillfällen är det svårare att hitta kopplingar mellan mat och dryck. På julbordet exempelvis. Vilka sällsynta vin- och matkombinationer går ihop med det som dukas fram på julafton?

– Målet när vin ska matchas med en maträtt är att de ska komplettera varandra, en riktlinje är att vinet bör vara i samma smakintensitet som maten. Det får även ha en högre syra och sötma än maten för att skapa en fin balans. När du väl börjar bekanta dig med olika viner kommer du bli säkrare och kan experimentera mer. Ibland är de mest oväntade smakkombinationerna de bästa, säger Linda Sorby, sommelier och marknadschef på The Wine Company.

The Wine Company listar sex av julbordets mest oväntade smakkombinationer:

1. Champagne och Janssons frestelse

Janssons karakteristiska sälta och krämighet tillsammans med champagnens uppfriskande syra kompletterar varandra perfekt.

2. Provencalsk Rosé och sill

Den klassiska, inlagda sillen, passar ljuvligt ihop med ett lätt, krispigt men ändå fruktigt vin som en provencalsk rosé.

3. Pinotage och julskinka

Gör succé genom att matcha den salta och saftiga julskinkan med ett kryddigt och rökigt vin, som även har en antydan av fruktsötma med mjuka tanniner. Testa en praktfull pinotage eller en vit pinot gris.

4. Côtes du Rhône och rödbetssallad

Rödbetssalladens sötma och syra passar oväntat bra ihop med ett kryddigt och mustigt vin. Detsamma gäller vörtbröd, som gärna kombineras med ett glas Côtes du Rhône.

5. Riesling och köttbullar

Ett djupt och friskt Rieslingvin med fina mineraltoner tillsammans med salta och kryddpeppriga köttbullar skapar en svårslagen smakexplosion. Likaså om du använder dig av vegetarisk färs.

6. Gewurztraminer och griljerad rotselleri

För den som inte äter julskinka är griljerad rotselleri ett populärt vegetariskt alternativ. Det paras bra ihop med ett vitt blommigt vin av djup och söt karaktär.

Champagne Nicolas Feuillatte Millésimé

2009 Brut, Champagne AC
Utsökta aromer av grapefrukt, lime och apelsin samt en doft av stenfrukt och röda bär. I denna cuvée blandas chardonnay, pinot noir och pinot meunier av årgång 2009 till en hel palett av komplexa aromupplevelser. Här finns både den friskhet och den mognad som gör årgångschampagne helt oemotståndlig.
Smakprofil: komplext och moget.
Artikel-nr.: 414963
Pris: 349 kr

Dönnhoff Riesling von Schiefer & Porphyr

2018, Trocken, Nahe
I över 250 år har Familjen Dönnhoff odlat vin längs floden Nahe och idag äger man några av regionens äldsta och bästa områden. Denna Riesling är tydligt präglad av en terroir där vulkansten och gammal gråskiffer sätter tonen. Eleganta mineraltoner lyfter de pikanta fruktaromerna till nya höjder.
Smakprofil: friskt och fruktigt.
Artikel-nr.: 183347
Pris: 159 kr

Famille Perrin Côtes du Rhône Réserve Rouge

2017, Côtes du Rhône AOP
Med detta réserve visar Francois Perrin sin kompetens som vinproducent. Det är ett fylligt, purpurrött och oerhört aromatiskt vin som kommer att glädja alla fans av franska viner. I den intensiva doften kan vi urskilja bäriga och kryddiga aromer av körsbär, jordgubbar och svarta vinbär samt fina toner av lakrits. Smaken är fyllig med generösa och välintegrerade tanniner. Smakprofil: kryddigt och mustigt.
Artikel-nr.: 618784
Pris: 139 kr

King’s River Pinotage

2019, WO Robertson Sydafrika
Pinotage är ett typiskt sydafrikanskt vin och framställs på Kaphalvön av pinot noir och cinsault. King’s River har en mörkviolett färg med svart kärna och den klassiska doften av svarta körsbär. Vinet har en rökig ton och viss kryddighet. Smaken är balanserad och bjuder på en härlig blandning av fruktsötma och mogna tanniner.
Smakprofil: fruktigt och smakrikt.
Artikel-nr.: 887922
Pris: 109 kr

Om The Wine Company:

The Wine Company tillhör The Hawesko Group som är den största och mest ansedda vinhandelsgruppen i Europa. Affärsidén är att leverera exklusiva viner från alla världens ledande vinområden – helt legalt – från Hamburg direkt hem till konsumenten. The Wine Company möjliggör för vinintresserade över hela Sverige att enkelt och bekvämt köpa högkvalitativa viner som levereras direkt hem till dörren, utan att behöva bekymra sig för att på egen hand betala för alkoholskatten. The Wine Company etablerades på den svenska marknaden den 1 november 2010 och är E-handelscertifierade.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.