Annons
Annons

Silvaner ”Erste Lage” 2018 från Juliusspitals främsta vingård Würzburger Stein

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Juliusspital är en stiftelse som grundades år 1576 av ärkebiskopen Julius Echter von Mespelbrunn i Würzburg. Stiftelsen har under åren byggts upp genom frivilliga donationer och är idag med sina 170 hektar en av Tysklands största vinegendomar. Juliusspital äger betydande delar av distriktets yppersta vingårdar som t.ex. Würzburger Stein och Iphöfer Julius-Echter-Berg. Alla inkomster från vinförsäljningen återinvesteras i stiftelsen som driver ett sjukhus och ett ålderdomshem.

Erste Lage är en kvalitetsbeteckning för enskilda vingårdar som skapats av den Tyska vinodlarorganisationen VDP. Beteckningen motsvarar Premier Cru som den används i Bourgogne och är den näst högsta klassificeringen. Ett av Tysklands mest kända vingårdslägen heter Stein och är beläget ovanför den medeltida staden Würzburg. Würzburger Stein är en mycket brant och stenig vingård. Dess jordmån, rik på kalkstenen som sörjer för både god dränering och konserverande uppvärmning. Dessutom är vingården skyddad mot kalla vindar och närliggande floden Main reflekterar solens värme för optimal mognad av druvor.

Fakta om vinet:
Namn: Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Erste Lage | Årgång: 2018 | Ursprung: Tyskland, Franken | Druva/Råvara: Silvaner 100 % | Alkoholhalt: 13,5 % | Storlek/förpackning: flaska 750 ml | Art. nr: 90358 | Pris: 195 kr | Lansering: 2019-11-22 |Volym: 3 600 flaskor | EKO: Nej | Sortiment: TSE | Distribution: 7 butiker

Torrt, fruktigt vin med typisk karaktär av druvan och inslag av citrus med utpräglad mineralkaraktär. Komplex och elegant med lång eftersmak.

Druvorna skördas för hand och fraktas till vinanläggningen. För att undvika att pumpa musten under vinifieringen har Juliusspital skapat en typ av hiss där de nyskördade druvorna skickas upp 13 meter ovanför golvet för att sedan i olika steg flyttas nedåt enbart med hjälp av gravitation. Musten jäser långsamt under cirka 30 dagar vid låg temperatur på rostfria ståltankar. Därefter lagras vinet tillsammans med sin jästfällning på stora ekfat under några månader före buteljering.

Lagring: Gott att dricka nu, kan lagras 2-8 år efter skördeåret.

Passar till/Gott till: Fisk och skaldjursrätter samt eleganta vegetariska rätter.

Om Producenten: 
Vingården Stein är en jättelik brant sluttning som ligger i ett perfekt söderläge och är cirka 90 hektar stor. Jordmånen är mycket mager och består av fossilrik kalksten. Vingården är planterad med flera olika druvsorter och indelad i två kvalitetsnivåer, Erste Lage och den högsta Grosse Lage. Dessa kvalitetsbeteckningar för enskilda vingårdar är skapade av den Tyska vinodlarorganisationen VDP. 

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.