REKOMMENDERAT: The Black Chook Grenache 2024

The Black Chook Grenache 2024 Nr 20141, 129 kr, lanseras i fast sortiment den 1 september

The Black Chook Grenache är en modern tolkning av grenache, en druva som idag fått en renässans i Australien. I början av 2000-talet var det ingen som ville ha grenache och en stor andel av vingårdarna omplanterades med cabernet sauvignon, shiraz och andra druvor som trendade då. Idag har pendeln vänt och grenache är en av de mest efterfrågade druvsorterna. En anledning till detta kan vara att moderna vinmakare har ettannat förhållningssätt till druvan. Fokus idag ligger på att ta till vara på dessdelikata karaktär och lyfta fram rödbärigheten och kryddigheten istället för att extrahera.

McLaren Vale är ansett att vara den främsta regionen för just grenache så det är ingen överraskning att detta är signaturdruvan för Penny’s Hill. Vinmakerskan Alexia Roberts har med sitt eleganta handlag vunnit erkännande för sina viner på grenache i såväl internationell press som i den lokala.

Handskördade druvor krossades vid ankomst till vineriet. Majoriteten av druvorna avstjälkades men en mindre andel behölls som hela klasar för att ge extra komplexitet. Därefter jäste vinet i öppna jäskar under 14 dagar. För att behålla vinets mjuka tanniner pressades vinet tidigt och därefter lagrades det i nio månader i en blandning av rostfria ståltankar och äldre, franska ekfat.

 

Xperhotelsandtable.se rekommenderar vinet med följande ord:

Det här är verkligen ett vin som engagerar smaklökarna från första klunken. En spännande resa genom skogens smaker, där den tydliga och generösa smaken av skogshallon dominerar från början till slut. Denna bärighet lyfts elegant mot höjderna, där en subtil men distinkt smak av blåbär tar vid, adderande en djupare och mer komplex dimension till upplevelsen.

Vinet har en solid grund, förankrad i delikata toner av jordgubbe och en antydan av granatäpple. Denna kombination skapar en finstämd balans mellan sötma och en lätt syrlighet, vilket gör det till ett mycket mångsidigt vin.

För att fullt ut uppskatta och frigöra vinets hela smakpalett rekommenderar vi att det serveras vid en temperatur av 16 grader. Vid denna temperatur blommar de olika smakerna ut och samverkar på ett harmoniskt sätt.

Vi är övertygade om att detta vin kommer att förhöja många matupplevelser. Dess komplexa och bäriga karaktär gör det till en utmärkt partner till lagrade ostar, där vinets sötma kan balansera ostarnas sälta och umami. Det passar även ypperligt till en smakrik charkbricka, där vinets fruktighet kan kontrastera mot de salta och kryddiga tonerna i charkuterierna. Prova det gärna till en paté eller en bit lufttorkad skinka för en minnesvärd smakkombination. Kort och gott, ett vin som bjuder in till utforskning och njutning.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.