REKOMMENDERAT: Snaps & twist

Efter nästan ett sekel som trogen följeslagare till svenska högtider och sillbord får den klassiska Skåne Akvavit nu sällskap av ett smakrikt syskon. Den 3 september lanseras Skåne Akvavit Fatlagrad i Systembolagets beställningssortiment – en ny, bärnstensfärgad akvavit som adderar djup, värme och fruktighet till familjen genom fatlagring på kastanjefat och en rund ton av rom.

Lanseringen markerar också starten på ett nytt kapitel i varumärkets historia. För första gången på länge sker hela produktionen återigen i Sverige – en viktig milstolpe för Skåne Akvavit och en hyllning till det svenska hantverket.
Originalet Skåne Akvavit från 1931 är idag en självklar del av våra stora högtider och en klassisk snaps till sill, lax och andra rätter från det kalla bordet. Skåne Akvavit Fatlagrad är skapad för att komplettera denna tradition, men med en smakprofil som gör sig särskilt bra till det varma smörgåsbordet – som köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse – liksom till grillat kött, mustigare rätter eller som digestif efter måltiden.

– Skåne Akvavit Fatlagrad är ett nytt kapitel i vår långa historia. Det är fortfarande samma själ, med kummin, anis och fänkål som grund. Med rom och fatlagring på nya kastanjefat har vi skapat en modern, rundare akvavit med större komplexitet och djup. Den är ett perfekt komplement till originalet, säger Peter Hafverkorn, Business Area Manager Spirits på Galatea.

Med sin rika, bärnstensfärgade karaktär och nyanser av tropisk frukt, torkad aprikos, citrus och kryddor erbjuder Skåne Akvavit Fatlagrad en smakupplevelse som sticker ut – utan att tappa fotfästet i den svenska snapskulturen.

– Med Skåne Akvavit Fatlagrad vill vi bjuda in till nya snapsögonblick – vid grillen, vid det varma smörgåsbordet eller efter maten. Den vilar på förfinade svenska traditioner men känns samtidigt modern, smakrik och inbjudande. Det känns också fantastiskt att hela produktionen nu är tillbaka på svensk mark, säger Niclas Ericsson, Brand Activation Manager på Galatea.

 

Xperhotelsandtabl.se rekommenderar snapsen med följande ord: 

Att snaps ska avnjutas vid festliga middagar och trevliga sammankomster är väl något som vi är många som håller med om. Snapsen är inte bara en dryck, den är en tradition, en social katalysator som förhöjer stämningen och bidrar till en känsla av samhörighet. Därför är det av yttersta vikt att snapsen är väl avvägd, att den bjuder på en perfekt upplevelse och att den kröner måltiden med ett gott avslut. Det är med detta i åtanke som vi har granskat en särskilt intressant kandidat: Skåne Akvavit Fatlagrad, en snaps som imponerar rejält på oss med sin komplexitet och elegans.

Låt oss först och främst berätta om hur vi fullkomligt imponeras över färgen. Redan vid första anblicken trollbinds man av dess skönhet. Den är verkligen djupt bärnstensfärgad, med en glöd som nästan tyder på att den fångat solnedgången. När den hälls upp i glaset känns den verkligen som ”rinnande guld”, uttrycker Erik i testgruppen, och vi andra är fullständigt beredda att hålla med. Färgen är inte bara tilltalande; den hintar om en rikedom och mognad som infrias i smaken.

Och smaken, ja den är helt enastående. Det är en symfoni av aromer som dansar på tungan. På höjden, som en bärande pelare genom hela smakupplevelsen, karaktäriseras snapsen av fänkål. Denna klassiska akvavitkrydda presenteras här med en finess och ett djup som sällan skådats, inte påträngande utan elegant integrerad. Men snapsens komplexitet stannar inte där. Den bottnar i en ljuvlig smak av citrus, som ger en frisk och livlig kontrast. Den upplevs som aningen fruktig, och vi härleder smakerna till de varma, söta tonerna av aprikos och den lockande doften som sprider sig från en välsorterad påse med torkad frukt. Det är som att smaka på en bit av Medelhavet, med dess solmättade frukter och kryddor. Avslutet är sedan en storslagen final som präglas stort av toner av rom och karamell. Detta ger en oväntad, men otroligt välkommen, sötma och värme som dröjer sig kvar långt efter att snapsen har svalts. Denna fatlagring har verkligen adderat ytterligare dimensioner och en sammetslen fyllighet.

Detta är verkligen en otroligt fin snaps som vi tror kommer att bli ett fantastiskt inslag till julmaten i år. Dess rika smaker och dess eleganta karaktär kommer att komplettera traditionella rätter på ett superb sätt, och den kommer utan tvekan att förgylla julbordet. Den inbjuder till samtal och till att förlänga de mysiga stunderna runt bordet.

Och såklart ska du även servera det klassiska, det vill säga originalet. Skåne Akvavit. Den behöver kanske ingen närmare presentation, då den är en svensk ikon i snapsvärlden, men dess kvalitéer tål att lyftas fram. Den bjuder på en tydlig och karakteristisk smak av fänkål, som är grunden i dess omtyckta profil. På höjden bjuds du på fantastiskt runda toner av kummin, som ger en kryddig värme och komplexitet. Avslutet präglas stort av dess anis smak, som lämnar en behaglig, lätt sötaktig eftersmak och en känsla av friskhet. Båda dessa snapsar, den fatlagrade och originalet, representerar det bästa av svensk snaps-tradition och erbjuder olika men lika njutbara upplevelser. De är utmärkta val för att höja stämningen vid alla festliga tillfällen.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.