Den 10 november firas Mårtensafton, en av de mest traditionsrika högtiderna i Skåne och runt om i Sverige. Kvällen är starkt förknippad med den klassiska gåsamiddagen, och i år får firandet en modern twist när stjärnkocken Sebastian Gibrand presenterar en specialkomponerad meny där traditionella råvaror möter Skåne Akvavit och nyheten Skåne Akvavit Fatlagrad.

– Att få tolka en så klassisk högtid som Mårtensafton har varit en fantastisk möjlighet och en spännande utmaning. I menyn har jag valt att inkludera Skåne Akvavit i de kalla rätterna och nyheten Skåne Akvavit
Fatlagrad till de varma rätterna, för att lyfta fram deras olika karaktärer och styrkor, både i rätterna och serverad till. Som skåning och uppvuxen i Helsingborg betyder det mycket för mig att värna om våra starka mattraditioner, samtidigt som jag vill visa hur de kan utvecklas och få nytt liv i mötet med nya smaker, säger Sebastian Gibrand.
Efter nästan ett sekel som trogen följeslagare till svenska högtider och sillbord har den klassiska Skåne Akvavit nu fått sällskap av ett smakrikt syskon. Den 3 september lanserades Skåne Akvavit Fatlagrad i Systembolagets beställningssortiment. Det är en bärnstensfärgad akvavit som genom fatlagring på kastanjefat utvecklar djup, värme och fruktighet med mjuka, runda toner.
Sebastian Gibrand har tagit fasta på just dessa smaker i sin meny för Mårtensafton, där tradition möter nytänkande och varje rätt har skapats för att samspela med akvavitens unika karaktär.
– Skåne Akvavit har i generationer varit en självklar del av svenska traditioner. Med lanseringen av Skåne Akvavit Fatlagrad ville vi addera en ny dimension. Sebastian Gibrands kreativa tolkning av Mårtensafton visar på ett fantastiskt sätt hur tradition och innovation kan smälta samman, säger Niclas Ericsson, Brand Activation Manager, Galatea.
Meny – En hyllning till Mårtensafton med modern twist av Sebastian Gibrand
Knäckebröd med rökt sik och krondill
Shortbread med lagrad ost och oxiderat päron
Branddeg med Karl-Johansvamp och löjrom
Krispig siklöja med nordisk remoulade
Eldade ostron med akvavit och chipotle
Anka på ben med rödbeta och svarta vinbär
Skånsk äppelkaka med brynt smör och höstäppl
Fakta – Skåne Akvavit Fatlagrad
Art.nr: 82307
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 41 %
Pris: 349 SEK
Säljstart: 3 september 2025 (Systembolagets
beställningssortiment)
Smakprofil
Utseende: Bärnstensfärgad
Doft: Stor, rik doft med tydliga snapskryddor där kummin
och fänkål dominerar. Fatkaraktär från kastanj, romtoner
med inslag av tropisk frukt, torkad aprikos, citrus och
karamell.
Smak: Mycket smakrik med lätt sötma. Kummin och fänkål
i fokus, tydliga fattoner som ger struktur och fyllighet.
Fruktiga inslag från rommen av torkade frukter, tropisk
frukt, aprikos och citrus. Snapskryddorna ger en stram och lång finish.
Skåne Akvavit såg dagens ljus redan 1931. Den är kryddad med kummin, anis och fänkål och
har en kryddig, rund smak som tilltalar den traditionella akvavitälskaren. En premiumakvavit
som gör sig bäst väl kyld i ett snapsglas, gärna ackompanjerad av en snapsvisa.
Fakta – Skåne Akvavit
Artikelnummer: 84
Alkoholhalt: 38 %
Volym: 700 ml, 350 ml
Pris: 279 SEK, 169 SEK
Finns även i förpackning om 12 småflaskor á 50 ml,
art.nr: 86009, 269 SEK.
STJÄRNKOCKEN SEBASTIAN GIBRANDS RECEPT
– GRILLADE OSTRON MED AKVAVIT & CHIPOTLE
Ingredienser
Portioner: ca 20 serveringar, lika gott på ostronet som på något grillat!
Akvavit & chipotle smör
250 g smör
2 st vitlökslyftor
10 g citronsaft
50 g Skåne Akvavit
75 g chipotle paste
50 g farinsocker
5 g salt
Gör så här
1. 2. Mixa paste, Skåne Akvavit, vitlök och socker
Montera i smör, citronsaft och salt.
Grillade ostron
20 st ostron
Metod:
1. 2. 3. Lägg hela ostron på grillen och grilla tills de har öppnat sig
Öppna och ta bort ”locket!”
Klicka på smöret och grilla ostronen till smöret smält
