Apple Ice till matjessillen i midsommar

Sill och i synnerhet matjessill är ökänt för att vara svårmatchat med något annat än öl eller nubbe. Fiskens intensiva kryddning kombinerat med sötman och sältan gör att många konventionella viner får svårt att komplettera sillen.

På sistone har vi börjat experimentera med den oväntade kombinationen matjessill och Apple Ice – och när vi häromveckan hade landshövding Helene Hellmark Knutsson på besök hos oss i vineriet föll allt på plats. Kocken Per Söderberg stod för maten och tog fram en ljuvlig komposition på matjessill, brynt smör, löjrom och dill. Rätten gifte sig perfekt med Apple Ice. Nedan hittar du Pers recept.

Glad midsommar!

Matjessill med brynt smör, crème fraiche, färskpotatis, rovor, västerbottensost, löjrom och dill.

– recept för 3 personer

Ingredienser 
3 hela matjesfiléer
100 g smör
1 knippe dill
3 msk crème fraiche
1 salladslök 
200 g färskpotatis
150 g rovor (majrova, kålrabbi, gulbeta)  
60 g västerbottensost i bitar
60 g Löjrom 

Gör såhär
1. Skär matjesfiléerna i fina bitar
2. Koka rovorna i saltat vatten och skala dom
3. Koka potatisen mjuk i saltat vatten och dillstjälkar, häll av och håll den varm under lock
4. Bryn smöret
5. Skär rovorna i bitar och värm dom med lite smör salta och peppra
6. Plocka dillen i fina kvistar
7. Arrangera alltsammans på tallrik och mosa gärna potatisen lätt så att den tar åt sig alla smaker
8. Skeda på crème fraichen, lägg på osten och klicka på löjrommen
9. Häll över det varma smöret över och den plockade dillen 

Recept av Per Söderberg

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.