Recept på julens juliga drinkar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

En lite mer elegant drink som passar lika bra som fördrink när gästerna anländer som till årets första lussekatt.

2 cl Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin

1 tesked sockerlag med saffran*

Torrt mousserande vin

Champagne- eller coupetteglas

Rör Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin samt sockerlag med saffran kallt och sila upp i ett kylt glas. Häll på mousserande vin och servera. Vill du garnera och öka på julsmaken kan du vrida en liten bit apelsinskal över drinken och släppa i.

*Gör ett sockerlag genom att blanda lika delar strösocker och vatten och värm under omrörning tills allt socker löst sig. Låt svalna och blanda i saffran efter behag. Ofta räcker det med väldigt lite saffran för att ge mycket smak. Ett tips är att spara undan en knivsudd saffran från lussebaket.

En julig godisvariant på vår mest älskade varma drink som passar perfekt efter julmiddagen.

5 cl Jameson Irish Whisky

2 cl Sockerlag på råsocker eller muscovadosocker*

Nybryggt kanelkaffe**

Lättvispad polkagrisgrädde***

Värmetåligt glas på fot eller en mugg

Häll Jameson Irish Whisky, sockerlag på rå-/muscovadosocker och nybryggt kanelkaffe i ett glas eller en mugg och rör om så allt blandas. Skikta försiktigt lättvispad grädde på toppen och servera. Vill du ha extra godis kan du riva lite mörk choklad som garnering på toppen.
*Blanda lika delar socker och vatten och värm under omrörning tills allt socker löst sig. För en extra djup smak kan du blanda råsocker med muscovadosocker eller mörkt farinsocker.
**Brygg ditt favoritkaffe som vanilgt men häll i ett par kryddmått kanel i filtret tillsammans med kaffet. Vill du ha lite extra sting blir det väldigt gott med ett kryddmått chilipulver med i blandningen.
***Smaksätt grädden med pepparmintolja innan du vispar den. Tänk på att grädden ska vara lättvispad så det går att dricka igenom den.

En perfekt drink att dricka framåt småtimmarna när bordet är avdukat och disken torkar. Eller varför inte till det understa lagret i chokladasken när gästerna gått hem?

5 cl The Glenlivet 12 yo
1 tesked Sockerlag på choklad-te*
1 stänk Angostura bitter

Kort glas, serveras med is

Häll samtliga ingredienser i ett kort glas, fyll på med is och rör om så allt blandas. Vrid en remsa apelsinskal över drinken och släpp i som garnering.
*Brygg ett choklad-te, som choco chai eller liknande, enligt instruktionerna. Blanda lika delar te med råsocker och rör om tills allt socker löst sig.

En varm, lite lekfull, drink som lämpar sig likaväl efter vinterpromenaden som ersättare till den traditionella glöggen.

5 cl Lillet Blanc

1 cl Malibu

100 cl Äppeljuice

1 cl Citronjuice

Värmetåligt glas på fot eller en mugg

Värm försiktigt samtliga ingredienser, se till att det inte kokar, och häll upp i ett glas eller en mugg. Garnera med en äppelskiva och en kanelstång och servera.

Klassisk enkel Kaffedrink 

50 g mjölkchoklad

1 dl vispgrädde

5 cl Country lane 

5 dl Starkt kaffe

5 cl

5 cl The Glenlivet 12 yo

Gör så här : 
 • Finriv chokladen av en mörk sort och fördela i koppar eller värmetåliga glas.Vispa grädden.
 • Häll whiskyn över chokladen, fyll på med kaffe. Rör om så att chokladen smälter. Tillsätt Congry Lane likören
 • Toppa med skummjölk ev lite kakao.

Juldrink med sommarfeeling

 • 2 tsk farinsocker

 • 4 cl Jameson

 • 2 cl Malibu
 • 2 dl bryggkaffe
 • 3 msk vispad grädde
 • 1 krm kaffepulver till garnering 
 • Brygg kaffe.
Gör så här
 • Vispa grädden hårt.Blanda farinsocker och rom i ett hög glas som tål värme. Fyll på med varmt kaffe. Skeda över grädden, garnera med lite kaffepulver samt servera din sommarinspierade julkaffe

Kall och krämig kaffedrink

 •  1 dl Strösocker
 • 1 tsk Vaniljsocker
 • 3/4 Vatten
 •  1 dl Kallt kaffe ( starkt)
 • 8 dl mjölk
 • 4 cl kahlua
Gör så här :
Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt och rör ev med en visp under tiden det smälter. Dra kastrullen från värmen, häll ner vaniljpulver och vatten, vispa. Det ska bli en tunn flytande karamell, koka och vispa tills sockret löst upp sig. Låt kallna. Mixa samman alla ingredienser och servera i glas med is.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.