Doftpelargoner är höstens mest oväntade kryddväxt

Doftpelargoner är höstens mest oväntade kryddväxt
När hösten kommer är det lätt att tro att pelargonsäsongen är över. Men doftpelargoner är något
alldeles extra – de är inte bara dekorativa och sprider en härlig doft, utan fungerar också som en
hemlig ingrediens i köket. Vissa sorter är nämligen ätbara och passar perfekt som naturlig
smaksättare i allt från småkakor till lemonad.

 

Bladen hos doftpelargoner har en mjuk, aromatisk doft och finns i olika varianter med toner av citrus, ros,
kryddor eller frukt. Rätt sorter kan användas för att smaksätta bakverk, desserter och drycker, samtidigt
som de sprider en ljuvlig doft i hemmet och bidrar med vacker grönska. Men det är viktig att välja rätt sort
och att använda obesprutade, rena blad om de ska användas i köket.
– Med doftpelargoner går det att vara kreativ både i köket och med dofter hemma. Ett enkelt knep är att
skaka plantan lite lätt, då frigörs doften direkt i rummet. Perfekt inför en fika eller middag med familj eller
vänner, säger Dr. Susanne Lux, Senior Project Manager på Pelargonium for Europe.

 

Fyra sorter som fungerar i köket
Alla doftpelargoner är inte ätbara, men några klassiker som passar utmärkt i köket är:
• Rosengeranium – perfekt till gelé, socker och desserter
• Apelsinpelargon – mild citrusarom till kakor och sallader
• Citronpelargon – frisk smak som lyfter te och bakverk
• Muskotpelargon – kryddig ton som passar i matlagning

 

Smarta sätt att använda doftpelargoner i maten:
• Smaksatt socker: Lägg några blad i en burk med strösocker och låt dra en vecka. Perfekt till
småkakor eller vispad grädde.
• Kakdeg: Finhacka ett par blad och blanda ner i mördeg, muffins- eller sockerkakssmet.
• Dryck: Låt ett blad dra i hett vatten tillsammans med mynta eller citronmeliss, eller använd i
lemonad och cocktails, till exempel med tonic och lime.
• Pelargonsmör: Vispa rumstempererat smör med finhackade blad och flingsalt. Gott till kex eller
nybakat bröd.
• Dekoration: Använd hela blad som ätbar dekoration på tårtor och bakelser.
Skötseltips för din doftpelargon
Doftpelargoner trivs ute tills frosten kommer. Flytta sedan in dem till ett soligt fönster, uterum eller en ljus
hall. Bladen är dekorativa i sig och växterna behöver inte blomma för att vara vackra

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.