Michelinkocken Christopher Lai presenterar Bjertorp Slotts nya säsongsmeny

Aftonens resa med spännande smaker från Varaslättens lokala råvaror
Bjertorp Slott, beläget i hjärtat av Kvänum, har länge varit en självklar plats för livets stora ögonblick – från glittrande fester till stillsamma stunder. Sedan 2024 har slottet tagit en ny riktning med fokus på gastronomiska upplevelser och etablerat sig som en given destination för finsmakare. Med den prisbelönte stjärnkrögaren Christopher Lai vid rodret som ny Food & Beverage Manager, presenterar nu säsongsmenyn Aftonens resa – en smakfull odyssé som förvandlar varje kväll till en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga.

 

Christopher Lai, med meriter som guld i Kock-VM 2014, tre deltaganden i Årets Kock, en Michelin-utmärkelse och flera andra priser, har tillsammans med sitt team skapat menyer som förenar nytänkande smaker med en djup respekt för Varaslättens råvaror. Resultatet är en gastronomisk helhetsupplevelse där kreativitet, kvalitet och hållbarhet står i centrum, och som på ett naturligt sätt speglar slottets historia och unika karaktär.

 

Aftonens resa är en kulinarisk upplevelse i åtta akter
Säsongsmenyn Aftonens resa är en kreativ och ständigt föränderlig åttarättersmeny som följer årstidernas växlingar. Här får säsongens bästa råvaror ta huvudrollen, fisk och skaldjur från västkusten, fågel från närliggande gårdar och grönsaker från Varaslättens bördiga marker. Menyn kompletteras av en noggrant utvald vin- eller dryckesresa som förhöjer smakerna och skapar en harmonisk helhet.
– Med Aftonens resa vill vi ta gästerna med på en verklig smakresa genom Varaslättens och regionens bästa råvaror. Höstens meny speglar årstidens färger, dofter och smaker från nyfångad fisk och skaldjur till lokalt uppfödd fågel och färska primörer. Försöker jobba så lokalt som möjligt men ändå viktigt att vi använder oss utav fina råvaror och i säsong. På hösten vill vi tex lyfta vilt & svamp samt skaldjur. Varje rätt är noggrant komponerad för att berätta en historia och skapa en helhetsupplevelse, där mat, dryck och atmosfär samspelar. Målet är att gästerna inte bara ska njuta av varje tugga, utan också känna en stark koppling till platsen och dess traditioner, säger Christopher Lai.

 

Bjertorp Slotts höstmeny Aftonens resa
Spetskål – Äggula – pecorino – mandel – korianderkrasse
Jordärtskocka – Fröer – syrad grädde – ost
Gravad röding – Rökt dashi – citron – emulsion på skaldjur – pepparrot
‍Havskräfta – Variation på pumpa – lardo – katsoubushi
Hälleflundra Fänkål – blåmussla – kantareller – syrad grädde
Aftonens viltdetalj från Magnus Vilt – Mangold – kastanj – svamp – rotselleri – grönpeppar
Wrångebäcks ost – Äpple – frön – Calvados
Päron – Verbena – mjölk – Xanté – atsina
Menyn finns från och med nu att boka via Bjertorp Slotts hemsida och kommer att finnas tillgänglig till mitten av november 2025.
En plats där dåtid möter nutid
Bjertorp Slott, ritat 1914 av arkitekten Ferdinand Boberg, är Sveriges yngsta jugendslott. Den mäktiga slottsallén och den massiva ekporten leder in till en miljö där tidlös arkitektur möter modern komfort. Slottet är idag en plats för lyxiga weekends, storslagna bröllop, festliga tillställningar och framgångsrika konferenser. De vackra salongerna, de omsorgsfullt komponerade menyerna och de bekväma rummen skapar en helhetsupplevelse som förenar historia, gastronomi och avkoppling.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.