Nio av tio tycker kommuner ska köpa lokalproducerat

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Nio av tio svenskar, 90 procent, tycker det är viktigt att kommuner väljer lokalproducerat när de köper in livsmedel till exempelvis skolor, förskolor och äldreboenden. I norra Sverige är nästan alla invånare av den uppfattningen. Det visar en ny Sifoundersökning som Norrmejerier låtit genomföra.


– Klimatkrisen och Coronapandemin har gjort det tydligt att Sverige behöver öka självförsörjningen av livsmedel. Svenskarna efterfrågar bevisligen lokalproducerad mat i offentlig verksamhet, nu gäller det att ta vara på alla förutsättningar att producera nyttig, lokal mat i hela landet, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.

Den nya Sifoundersökningen visar att nio av tio svenskar, 90 procent, tycker det är mycket eller ganska viktigt att kommuner köper lokalproducerade livsmedel. Tydligast är denna uppfattning bland invånare i Norra Sverige och Norra Mellansverige, samt i Småland, på Gotland och Öland. Där tycker nästan alla, mellan 94 och 96 procent, att det är viktigt att kommuner väljer lokalproducerat när de köper in mat till exempelvis skolor, förskolor och äldreboenden.

– Varje år upphandlar kommuner varor och tjänster för mer än 300 miljarder kronor. Genom att ställa högre krav på att upphandlade livsmedel ska vara lokalproducerade kan den offentliga sektorn bidra stort till en stabil svensk matproduktion, fler arbetstillfällen och en välmående natur, säger Anna-Karin Karlsson.

Norrmejerier genomför under hösten en enkät till alla landets kommuner för att undersöka hur lokalproducerade livsmedel prioriteras i offentliga upphandlingar.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.