Rödbetor – rödbetshummus

Pandemin gjorde att efterfrågan från storkök och restaurang minskade kraftigt och överskottet på kokta rödbetor var ett faktum. Det fick Felix Richter, produktchef på dagligvarukoncernen Orkla att ringa Rscued, företaget som sedan 2015 räddar frukt- och grönsaker från att bli svinn. Efter årsskiftet släpper Rscued en rödbetshummus gjord på räddade rödbetor från Orkla. Totalt undviker man att 36 ton fullgod produkt kasseras i onödan.

– När Felix ringde och berättade att han hade tonvis med klyftade rödbetor i frysen, tänkte jag, detta bara måste vi kunna göra något av. Jag går ju igång på allt som är mission impossible, säger Truls Christenson, medgrundare till Rscued. 

Vi hade ett problem, tillsammans med Rscued fann vi en lösning och nu släpps en helt ny produkt. Det har varit så kul att få se hur en vild idé som räddad rödbetshummus har gått och blivit verklighet, säger Felix Richter på Orkla.

– I höstas satt jag på en middag ihop med Dimitri som tar fram nya produkter för 7-eleven. Jag berättade om rödbetorna som behövde räddas, och vips så skapade han en grillmacka med räddad rödbetshummus i. Det där kallar jag att vara snabbfotad, berättar Truls på Rscued.

Under hösten har det produktutvecklats recept, provsmakats, räknats på logistikapparater och letats försäljningskanaler. Nu är man i mål.

36 ton kokta klyftade rödbetor räcker till ca 180 000 kg rödbetshummus, eller motsvarande 900 000 burkar á 200g. Att rödbetorna förvaras fryst gör att man kan producera rödbetshummusen löpande under lång tid.

Det är inte bara 7-eleven som kommer att erbjuda Rscueds räddade rödbetshummus. Konsumenter hittar den på caféer, restauranger och i butiker från i mitten på februari och hotellkedjan Nordic Choice serverar rödbetshummusen på alla sina frukostbufféer. För restauranger och storkök finns produkten att hitta hos bland annat Martin & Servera, Menigo och Out of Home.

Om Rscueds rödbetshummus:
De räddade rödbetorna är ackompanjerade av kikärtor, tahini, citron och kryddor. Röran är len och har bra balans mellan syra och sälta, precis som en schysst hummus ska vara! Använd som pålägg, i hamburgaren eller som dipp till grönsaker och meze. Produkten är laktosfri, glutenfri och vegansk.

Rödbetshummusen kommer finnas i förpackning om 200g och 2,5 kg. Burken 200g som kommer säljas i butik kostar ca 26,95 kr. Grillmackan med rscued rödbetshummus och fetaost finns att köpa på 7-Eleven från v. 7.

Om Rscued
30 % av allt som odlas i världen slängs. Det är sjukt! Rscued är företaget från Helsingborg som sedan 2015 arbetar med och brinner för att minska matsvinnet. Av räddad frukt och grönsaker tillverkas juice, smoothies och chips. Det lilla som blir över komposteras och blir till vegansk blomjord. Så att nya frukter och grönsaker kan växa.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.