Vägen mot ekologisk mästarklass i Alsace
På branta sluttningar utanför staden Bergheim ligger Altenberg, en av de mest legendariska vingårdarna i Alsace. Härifrån kommer en förnämlig version av druvan gewurztraminer från familjeegendomen Fernand Engel. En intensiv, aromatisk och spännande vinupplevelse utöver det vanliga. Engel Gewurztraminer Grand Cru Altenberg de Bergheim 2024 lanseras 17 oktober i begränsat antal och är den enda Grand Crun av druvan gewurztraminer som finns tillgänglig i butik.
När allergin förändrade allt – vägen mot ekologisk mästarklass i Alsace
Domaine Fernand Engel kom till 1949 då Fernand och hans fru Elsa flyttade till den gård som deras förfäder tidigare brukat i den pittoreska byn Rorschwihr. Man förfogade då över bara några få hektar vinmark och det man producerade såldes lokalt. Tjugo år senare klev sonen Bernard och hans hustru Danielle in i verksamheten och ytterligare drygt tjugo år senare var det dags för deras dotter Sandrine och svärsonen Xavier Baril att ansluta. Idag sköter Xavier vinmakandet och vinarealen har ökat till 62 hektar.
När Bernard drabbades av svår allergi misstänkte man att de förr så vanliga bekämpningsmedlen kunde ha något med saken att göra. Man beslöt bland de allra första att övergå till ekologisk odling med biodynamiska inslag, allergin försvann och vinerna gick från klarhet till klarhet. Idag hör Engels viner till de mest uppskattade i Alsace.
Altenberg ligger strax utanför medeltidsstaden Bergheim och vinerna härifrån har haft mycket gott rykte i århundraden. Odlingarna ligger på sydöstvända sluttningar på upp till 330 meters höjd. Här stortrivs druvan gewurztraminer, den mest doft- och smakrika av alla druvor som odlas i Alsace.
Gewurztraminer Grand Cru Altenberg de Bergheim 2024
289 kr | 750 ml | Nr 92321 | alk 13% | 17/10, 2400 flaskor
Ursprung: Altenberg de Bergheim, Alsace
Druvor: Gewurztraminer
Karaktär: Intensivt aromatisk doft med de för druvan klassiska tonerna av rosor, litchi och exotiska frukter och med kryddiga nyanser av muskot och kanel. Fylligt silkeslen smak med perfekt balans mellan syra och en lätt restsötma (16g/liter). Eftersmaken är lång och intensiv med inslag av passionsfrukt, kvitten, mandelmassa och subtila, rostade toner.
Passar till: Smakrika ostar som Munster och Roquefort. Den fina fräschören matchar fisk och skaldjur. Bra val också till asiatisk mat där den diskreta restsötman gifter sig med kryddhettan. Klassisk matchning till gåslever.
Ett vin långt utöver det vanliga, mycket gott nu men med allt som behövs för lagring upp mot tio år. Fyrtio procent av de handplockade druvorna har angrepp av ädelröta vilket ger ytterligare komplexitet åt vinet som lagrats på ståltank för att framhäva fräschör och terroir från de fossilrika jordarna.