Annons
Annons

Prisbelönta Giant Steps i begränsad upplaga

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Sverigepremiär på Systembolaget för vineriet i Yarra som vunnit 31 trophies och 96 guldmedaljer i nationella och internationella vintävlingar sedan 2003. De har även blivit utnämnt till ”Top 100 Wineries in the World”, de senaste 6 åren och rankas av legenden, James Halliday som 5-stjärnigt!

 

 

Giant Steps

Vingården ligger i de branta sluttningarna av Warramate Ranges. Jordmånen i vingårdarna som planterades 1997 och framåt är tunn och dess rotsystem har inte lyckats ta sig speciellt djupt ned i marken, vilket gör att vinerna får en härlig och komplex sälta som är en av kännetecknen från denna producent. 

De är inte kända för att producera de dyraste vinerna. Men dock väldigt omtalade för att år efter år leverera otroligt hög kvalitet till ett tillgängligt pris. Phil Sexton grundade vineriet i Yarra Valley 2003. Fokus för honom som vinmakare är att producera viner i premium-segmentet från ett svalt klimat. Med målet att producera viner som visar maximal karaktär från regionens terroir och klimat. Lovorden och priserna är många, den kanske mest prestigefulla omnämningen kommer från Wine & Spirits Magazine US som de senaste sex åren placerat Giant steps på sin topp 100 lista över världens bästa vinerier. 

Med endast ett undantag (LDR) fokuserar Giant steps på endruvsviner och låter frukten och växtplatsen stå helt i centrum. Fokus från början har varit på Pinot Noir och Chardonnay, men Giant Steps producerar även lite Syrah, Pinot Gris och Sangiovese.

Deras arbetsmetoder är enkla att förklara och svårare att efterleva. Helt kompromisslöst 100% handplockad frukt från omsorgsfullt omhändertagna vingårdar. Här används endast naturlig jäst, man pumpar inte vinet utan det förflyttas med hjälp av tyngdlagen och efterföljs av endast minimal filtrering när så behövs. Allt detta resulterar i mycket uttrycksfulla och personliga viner.

Namnet Giant Steps kommer som en hyllning till John Coltrane berömda album med samma namn.

Fredagen den 2 augusti lanseras 2 viner från Giant Steps på Systembolaget. 

90077 Giant Steps LDR 2018 – 159kr

Några utmärkelser och omdömen för LDR 2018

Gold Medal – National Wine Show of Australia
93 Points – Toni Paterson
92 Points – Campbell Mattinson

Region: Yarra Valley
Vingårdar: Sexton och Tarraford Primavera 
Druvsammansättning: 51% Pinot Noir, 49% Syrah
Skörd: Februari – Mars 2018
Buteljerad: Augusti, 2018
Fathantering: 6 månader på franska ekfat
Dricks bäst: Nu och 2 år framåt

Antal flaskor som lanseras: 2400st

95093 Giant Steps Applejack Pinot Noir 2018 – 249 kr

Några utmärkelser och omdömen för Applejack Pinot Noir 2018

Trophy + Top Gold – National Wine Show of Australia

98 Points – James Halliday

95 points – James Suckling

94 Points – Mike Bennie

Region: Yarra Valley
Druvsammansättning: 100% Pinot Noir
Clones: MV6, Abel, Pommard
Skörd: Mars 2018
Buteljerad: January 2019
Fathantering: 10 månader på franska ekfat varav 18% nya fat.
Dricks bäst: 2-10 år

Antal flaskor som lanseras: 600 flaskor

 

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.