Maison Jean Loron

Några av de vackraste vinodlings-regionerna i Frankrike!

Mellan klippan Solutré i Mâconnais och Moulin-à-Vent i Beaujolais ligger Maison Jean Loron, en av de äldsta och största vingårdsägarna i södra Bourgogne. Dess franska vinodlingshistoria stäcker sig hela 300 år tillbaka i tiden och det är svårt att inte slås av dess vackra vyer och långt sluttande dalar.

historia

Med 300 år gamla anor.

Historien startar i hjärtat av de franska branta kullarna i Beaujolais någon gång i början av 1700-talet, närmare bestämt i byn Chénas och med en man vid namn Jean Loron. Till skillnad från sina föräldrar som arbetade i olika typer av jordbruk som så många gjorde vid den tiden, beslutade Jean att specialisera sig i vinodling.
Målet var redan från början att ta fram det perfekta råmaterialet för att skapa viner av överlägsen kvalitet. Nästan ett sekel senare 1821 tog hans barnbarn Jean-Marie över ägorna och beslutade att starta sin verksamhet i Pontanevaux, inte långt från järnvägen. Väl medvetna om vinernas potential har under åren Jean Lorons ättlingar byggt vidare på verksamheten för att slutligen 2016 ge tömmarna vidare från Xavier Barbet, en åttonde generation Lorons, till Philippe Bardet, ursprungligen från Beaujolais som är en stor kännare av Bourgogne.

Med tre århundraden av tradition, innovation och kunskap i ryggen fortsätter man hålla hårt fast vid sina rötter med mäktiga 135 hektar vinodlingar i södra Bourgogne. Deras mantra är idag den samma som från första början: att lägga lika stor vikt på vinframställningen som åldringsprocessen. Det senare steget kan ta flera år och låter vinets aromatiska uttryck utvecklas. Deras “Réserves Caveaux” är resultatet av unik expertis och urvalet av dessa kuvéer är rigoröst. Inte helt oväntat är därför kvaliteten och pålitligheten av deras viner internationellt erkänt med en mängd utmärkelser och priser i bagaget. Deras starka strävan mot hållbarhet och livslängd bidrar ytterligare till detta utmärkta rykte. Maison Jean Loron är också den enda vinodlingen som specialiserat sig på i Beaujolais- och Bourgogne-viner.

CHÂTEAU DE BELLEVUE

CHÂTEAU DE BELLEVUE

En ståtlig 1800-talsbostad med utsikt över byn Villé-Morgon i hjärtat av vinodlingsregionen Beaujolais i södra Bourgogne. En 15 hektar unik och smått magisk vingård där man valt att behålla terroirernas identitet och uttryck samt visa mångfalden i Gamay Noir. Målet är att erbjuda ett pulserande och varierat sortiment av viner med ett rent, aromatiskt uttryck och fina tanniner.

Några av vinerna från CHÂTEAU DE BELLEVUE

Morgon Le Clos

Intensiv doft av rostat bröd, fläderbär och svart körsbär kompletterat med en touch av kanel.

Morgon Les Charmes

Intensiv syrlig körsbärsarom och antydningar av kirsch med höjdpunkter av kanel, tobak och rosor. Fina eleganta tanniner. Ett harmoniskt och förföriskt vin med ett brett utbud av aromer.

Moulin á Vent La Roche

Jordgubbearomaer, söta kryddor med kompletterade smått brända toner av vanilj och kakao. Vacker lång finish med finess och elegans.

CHÂTEAU DE FLEURIE

CHÂTEAU DE FLEURIE

Gården tillhör familjerna Barbet och Roclore. Totalt omfattar ägorna 9 hektar vingårdar, främst beläget i Fleurie. Château de Fleurie, i hjärtat av byn Fleurie, ger en smakfull blandning av historia och konst.

Vin från CHÂTEAU DE FLEURIE

FLEURIE

Tydliga inslag av vinbär och björnbär kompletterade med lakrits och mörk choklad. Rik och välbalanserad med silkeslena tanniner.

CHÂTEAU DE MIRANDE

CHÂTEAU DE MIRANDE

Denna privata egendom är en av få i Mâconnais med så stark betydelse och har ett förflutet från 1100-talet. Gården omfattar cirka 25 hektar vinstockar av Chardonnay.

Från CHÂTEAU DE MIRANDE

MÂCON-VILLAGES

Domineras av intensiva toner av citron och grapefrukt samt toner av  äpple, päron och vita blommor. En vacker balans mellan rundhet och en uppfriskande slutlig livlighet. Avslutas med delikata kryddiga, blommiga och fruktiga toner.

CHÂTEAU DE LA BALMONDIÈRE

CHÂTEAU DE LA BALMONDIÈRE

Byggdes 1670 och ligger i södra Bourgogne med utsikt över den charmiga lilla byn Saint-Vérand. Godset skapades av den italienska markisen Joseph-Andréa Doria, ursprungligen från Genua och var en god vän till poeten Lamartine. Ägorna omfattar nu 9 hektar vinstockar. Nästan 3 hektar av dem är Saint-Véran.

Från CHÂTEAU DE LA BALMONDIÈRE

Saint-Véran cru

Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, mineral, örter, bivax, päron, smör och citron. Har en välbalanserad struktur och en bra intensitet med mycket frisk finish.

CHÂTEAU DE LA PIERRE

CHÂTEAU DE LA PIERRE

Konstruerad på 1100-talet var Château de la Pierre en av de viktigaste befästningarna som användes för att försvara Sires de Beaujeus huvudstad. Idag ägs det av Maison Jean Loron och omfattar 15 hektar av 50-åriga vinstockar.

Några av vinerna från CHÂTEAU DE LA PIERRE

BEAUJOLAIS-VILLAGES

Djup rubinfärg med intensiva lila nyanser. En aromatisk komplexitet av svarta vinbär, björnbär, en touch av peppar och lakrits och en delikat saltighet. Balanserade smaker med en intensiv och beständig finish.

BROUILLY

Denna Brouilly är full av charm. Intensiva toner av cassis, björnbär och mogna körsbär. Välbalanserad och rund, silkeslen med en uppfriskande syra med en rik och smidig final.

RÉGNIÉ

Tydliga toner av björnbär, blåbär, plommon med jordnära men silkeslen tanniner.

DOMAINE DE LA VIEILLE ÉGLISE

DOMAINE DE LA VIEILLE ÉGLISE

En före detta bykyrka som nu givits ett nytt liv som vingård och smakkällare. Med sin ovanliga bakgrund är denna egendom unik i Frankrike och kanske i världen.

Från DOMAINE DE LA VIEILLE ÉGLISE

JULIÉNAS

Dess tanniner och snören av lakrits balanseras av de mörka frukttonerna.

DOMAINE DES BILLARDS

DOMAINE DES BILLARDS

Dessa ägor har tillhört familjerna Barbet och Teissier sedan 1700-talet. I den gamla boken för pergamentköp kan du hitta dokumenterad försäljning av 10 objekt till Marquis de Turgot år 1774 och finansminister Louis XVI som 1781 köpte 2 röda vinföremål till Comte de Choiseul.

Från DOMAINE DES BILLARDS

SAINT-AMOUR

Aromen av små röda frukter i kombination med en kryddig choklad. Rund och smidig med en kvarstående generös struktur och smälta tanniner. Du hittar även nyanser av jordgubbar och hallon.

LES VIEUX MURS

LES VIEUX MURS

Lera och kalkstenssluttningar kännetecknar vingården från Jurassic-perioden som gränsar till Saône. Ägorna kröns av två smått magiska klippor som bildades under tertiärperioden, under kollapsen av det som nu är Saône-slätten.

Från LES VIEUX MURS

POUILLY-FUISSÉ

Raffinerad och mjuk, full av honung och kanderade mirabellaromer. Fin syra, rik och komplex, en karakteristisk antydan till mineralitet.

DOMAINE XAVIER ET NICOLAS BARBET

DOMAINE XAVIER ET NICOLAS BARBET

Redan i början av 1700-talet använde Jean Loron druvor från detta område i sina odlingar. 2006 beslutade sig de två bröderna Xavier och Nicolas att köpa den lilla familjeägda vingården som då var ansluten till Moulin-à-Vent.

Från DOMAINE XAVIER ET NICOLAS BARBET

MOULIN-À-VENT

Svart frukt med kryddig arom av peppar och kryddnejlika. Fina tanniner och något skarp med en mycket aromatisk finish.

LES PIERRES DORÉES

LES PIERRES DORÉES

Här har de första vinstockarna av Pinot Noir planterats 2010 på de kalkleriga kullarna i södra Beaujolais. Denna region, som kombinerar jord med lämplig dränering, en nordutställning och en idealisk fräschhet uppfyller de bästa förutsättningarna för en exceptionell Pinot Noir.

Från LES PIERRES DORÉES

BOURGOGNE PINOT NOIR

Den intensiva doften utvecklar aromatiska vilda jordgubbar med lakritstoner och en diskret rökt touch. Elegant, välbalanserad mellan krispning och rundhet.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.