Annons
Annons

Hantverkschampagne från sydligaste delen av Champagne

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Champagne från Rémy Massin är ett fint exempel på det fantastiska resultat som kan komma sig ur samverkan mellan hantverk, tradition och kunskap nedärvd genom generationer. Lägg till det ett tillskott av yngre generationers intresse för att främja ekologisk hållbarhet och vi har närmat oss nyckeln bakom familjen Massins framgångar med att producera förstklassig champagne av druvor från de egna odlingarna.

Familjen har varit vinbönder i den lilla byn Ville-sur-Arce i Aube i södra delen av Champagne sedan 1800-talet. De har jobbat träget genom kärva tider, sett skördar förstöras av frost och hagel och längre tillbaka i tiden varit med om totala katastrofer som vinlusens härjningar. Det sistnämnda inträffade 1894. Familjen Massin blev då utan skördar under flera år innan nya vinrankor ympades på resistenta stockar och vinodlingen fick en nystart

Idag sträcker sig familjens ägor över 22 hektar i Ville-sur-Arce. Byn ligger i området La Côte des Bar, vars kalkstensrika Kimmeridge-lerjord är samma som vi hittar i Chablis, som ligger endast 6 mil härifrån. Området är hårt drabbat av frost och hagel och därför odlas en hel del Pinot Noir, Pinot Meunier och Pinot Blanc här, och det odlas mindre andelar Chardonnay som är en mycket mer känslig druva.

Idag är det Cédric som tillsammans med sin far Sylvère driver verksamheten. Cédric har drivit på utvecklingen mot mer och mer ekologisk hållbar produktion och odling. Till exempel så används sedan 2005 inga ogräsmedel. I stället plöjs marken för att motarbeta ogräs och gräs tillåts växa mellan varannan rad med druvor för att främja den mikrobiotiska mångfalden vilket i sin tur får jordens karaktär att i högre grad uttrycka sig genom druvorna.

Under många år sålde familjen sina druvor och det var först 1974 som Rémy Massin grundade företaget Champagne Rémy Massin et fils och började tillverka egen champagne. Familjen gick då från att sälja sina druvor till att bli “Récoltant manipulant”, odlarproducent och 1984 lanserades den första champagnen under egna etiketten Rémy Massin et fils. Numera är Rémy Massin et fils nyblivna medlemmar i Club Trésor de Champagne och de första som sådana bland vinbönderna i Aube. Den nu aktuella champagnen är en blend av de allra finaste druvorna från år 2010 och får därför lanseras med beteckningen Special Club.

Rémy Massin Special Club 2010 är en komplex champagne som kan avnjutas som den är. Den får också en förnämlig matchning när den serveras till skaldjur som hummer och krabba. Blenden i Rémy Massin Special Club 2010 är 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir. Vinet har jäst och lagrat på ståltankar och 100% har genomgått malolaktisk jäsning, detta för att balansera en hög syrahalt men också för att kunna hålla nere tillsättningen av sulfit. Vinet buteljerades i maj 2011 och degorgering utfördes i juni 2018. Dosagen är 7,5 gram per liter.

Rémy Massin Special Club 2010
Lansering: 8 november
Artikelnummer: 97042
Producent: Rémy Massin
Pris: 469 kr
 

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.