Annons
Annons

Exklusiv barololansering från Poderi Aldo Conterno

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Den 22:e och 28:e november lanseras nya årgångar av piemonteproducenten Poderi Aldo Conterno i Systembolagets exklusiva sortiment. Aldo Conterno har gjort sig ett världsrykte genom sin konsekvent höga nivå.

Aldo Conterno… Namnet förknippas världen över med viner i den yppersta eliten och samlare står i kö för sin årliga allokering. Vinstilen blandar tradition med innovation på bästa sätt. Barolovinerna lagras i slavonska botti medan de andra vinerna vilar i franska ekfat. Barolovinerna från de böljande vingårdarna med perfekt solexponering är anledningen till firmans ikonstatus världen över.

Historien om Aldo Conterno tar sin början 1961 då Giovanni och Aldo Conterno gemensamt tog över efter pappa Giacomo, som i sin tur hade etablerat firman som en av Piemontes främsta. Eftersom Aldo hade tillbringat några år i USA och där fått smak för entreprenörsyrket så lockade en egen vingård. 1969 köpte han vingården Il Favot och grundade Poderi Aldo Conterno. Firman drivs idag av Aldos tre söner Stefano, Giacomo och Franco.

För att stärka sin position som en av Italiens bästa producenter inleddes ett kvalitetsförbättrande arbete i vingårdarna kring millennieskiftet där skördeuttagen reducerades rejält. Från 2005 gör bröderna Conterno dessutom en extra gallring av frukten vilket betyder att den totala produktionen numera nästan har halverats men att kvaliteten aldrig varit bättre.

Den 22:a november lanseras Il Favot Langhe Nebbiolo och Langhe Rosso från årgången 2016 som exklusiva småpartier. Langhe rosso består av en komplex blend av freisa, cabernet sauvignon och merlot i Bussia i Monforte d’alba. Il Favot Langhe Nebbiolo kommer från vingårdar i Bussia med vinrankor på i snitt 20 år.

Den 28:e november lanseras Barolovinerna Barolo Bussia, Barolo Colonnello och Barolo Cicala i Systembolagets webblansering. Allokeringen är väldigt begränsad vilket gör att enbart 24 flaskor av vardera vingårdsbetäcknade barolovin släpps.

Barolo Bussia 2015 kommer från tre olika platser i den större crun Bussia. Platserna kännetecknas av lerjord och sydöstra solexponeringar med ungefär 25 år gamla rankor. Frukten är mycket intensiv med toner av mörka körsbär och torkade björnbär och med en fantastisk elegans.

Barolo Bussia Colonnello 2015 är en rustik klassisk barolo från östra stranden med stor koncentration från de 45 år gamla vinrankorna som växer i den kalk och lerrika jordarna i sydostexponering.

Barolo Bussia Cicala 2015 är ett komplext och elegant barolovin. Denna del av Bussia har en blandning av lerjordar (40 procent) och kalksten (60 procent). Crun är verkligen något speciellt och är en av Aldo Conternos mest karaktärsfulla. Full av frukt med en fin och kraftfull struktur på tanninerna som leder till ett extraordinärt balanserad Barolo

Småpartier lansering den 22:e november:
92653 Aldo Conterno Langhe Rosso 2016, 219 kronor, 360 flaskor
92655 Aldo Conterno Langhe Nebbiolo Il Favot 2016, 499 kronor, 180 flaskor

Webblansering 28:e november

95612 Aldo Conterno Barolo Bussia 2015, 749 kr. 60 flaskor
92658 Aldo Conterno Barolo Colonnello 2015, 1 260 kr. 24 flaskor
95598 Aldo Conterno Barolo Cicala 2015 1 250 kr. 24 flaskor

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.