Benanti

Mytologi & vulkanjord
möter modern vinproduktion.

På de Sicilianska sluttningarna av Europas största och lika så aktiva vulkan Etna, produceras några av Italiens kanske mest intressanta viner. Här har familjen Benanti varit pionjärer i att ta fram högklassiga viner trots ett minst sagt utmanande mikroklimat och vetskapen av att nya lavautbrott kan stå bakom knuten och lura.

Benanti vingård grundades 1988 av Giuseppe Benanti i Castiglione di Sicilia på norra sluttningen av vulkanen Etna på Sicilien. En familj med rötter tillbaka till mitten av 1730-talet som under de senaste decennierna ägnat ett stort fokus åt forskning, experimentering och studier med huvudsyfte att återskapa historiska och autentiska smaker med hjälp av modern kunskap om vintillverkning. En strategi som givit dem en mängd eminenta utmärkelser för sina vinskapelser genom åren.

Sedan slutet av 2012 drivs vingården av Giuseppes söner Antonio och Salvino. Efter flera års deltidsbidrag till vingården bestämde de sig för att göra vingården till deras ”anledning att vara”. De båda har fördjupat sin fars vision ytterligare och arbetar hårt för att ta vingården till nya höjder.

Etnaregionen

Vulkanen Etna är den högsta aktiva vulkanen i Europa med en höjd på 3.300 meter över havet. Det är också en av de mest aktiva vulkanerna i världen. Under 2013 hade Etna inte mindre än 20 utbrott och så sent som den 20 juli 2019 startade Etnas senaste utbrott. Catania har förstörts flera gånger och som Giuseppe Benanti själv säger, kan man inte utesluta att det händer igen.

Etnaregionen har ett mycket speciellt mikroklimat som är unikt på hela ön och kanske i världen. Här har vinrankor odlats i evigheter och de producerade vinerna har varit kända och uppskattade sedan antiken. Vinodling och vinproduktion alltid varit i centrum för den inhemska befolkningens dagliga aktivitet och liv här.

Långt tillbaka i tiden var det mytologi, litteratur, figurativ konst, legender och folktraditioner som gav upphov till denna vinkultur. Förutom det gynnsamma förhållanden på grund av närheten till havet och den speciella typen av vulkanjord, är den viktigaste egenheten av Etnavinerna att vinodlingsområdet växer ut på en unik yta av höjd och exponering. Höjden påverkar mikroklimatet främst när det gäller årliga, månatliga dagliga temperaturförändringar upp till till och med 30° C. Något som påverkar processerna för blomning, färgförändring och mognadsprocess av druvorna. Den unika exponeringen av ljus bidrar vidare till druvanas höga kvalitet. Båda faktorerna, höjd och exponering, orsakar olika mikroklimat. Tillsammans med den vulkaniska sanden som varierar mycket i sin mineralsammansättning ger odlingarna en oändlig mångfald och utmärkt kvalitet.
På grund av just dessa unika mikroklimat producerar vinstockarna viner som skiljer sig mycket från varandra. Av dessa specifika skäl har Benanti varit att sprida sina vingårdar på olika sluttningar av vulkanen Etna.

Några viner från Benanti

Contrada Monte Serra
Etna Rosso DOC

Ett elegant och komplext vin med aromatiska, lätt eteriska anslag, aromer av röda bär, körsbär, tjära, potpurri och torkade örter. Medelfyllig till fyllig smak med strama, markerade tanniner i tydligt ursrprungs- och druvtypisk stil.

Nerello Cappuccio

Komplext aningen kryddigt vin med inslag av tranbär, körsbär, tjära, mineral, aska och torkade örter. Nyanserad med inslag av röda bär, kryddor, tjära och lakrits men en mjuk tanninstruktur.

Rovittello Etna Rosso

Komplexa aromatiska, eteriska anslag, aromer av röda- och mörka bär, tryffel, mineral, tjära, rosor, nougat och torkade örter. Fyllig smak men samtidigt elegant med markerade dock balanserade tanniner och lång ihållande eftersmak.

Etna Bianco DOC

Vitt vin med intensiv, rik, delikat, fruktig doft av moget äpple. Smaken är torr med en behaglig syra och fin aromatisk uthållighet.

Pietramarina 2015

En ren doft som utvecklas med medellång intensitet av honung och konditori. Smaken är torr med hög syrat och ett medelstor kropp. Smak av citron, honungskaka, vitblomma och söta kryddor samt tydlig mineralitet.

UTMÄRKELSER

Som erkännande av kvaliteten på sitt arbete utsågs Benanti till ”Italian Winery of the Year” av Gambero Rosso / Slow Wines vinguide 2007 och ”Top-100 Winery of the Year” av Wine & Spirtits magazine i USA 2012. Det ingår också i listan “OperaWine, Finest Italian Wines: 100 Great Producers” av Wine Spectator år 2015 samt 2019. 
Benanti var också den första vingården i Etnaregionen att få det prestigefyllda priset “Tre Bicchieri” av Gambero Rosso guide.

Idag produceras varje år cirka 170.000 vinflaskor.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.