Aveleda Alvarinho rider på stark Portugaltrend i Sverige

Svenskarna börjar alltmer upptäcka vinlandet Portugal. Under de senaste fyra åren har försäljningen av portugisiska viner nästan fördubblats i Sverige. Det beror bland annat på att landet har många fina inhemska druvsorter och att man ofta får mycket vin för pengarna. ”Drottningen” bland de portugisiska druvorna är den nu så trendiga sorten Alvarinho.

Aveleda Alvarinho är veganvänligt och passar bra till vegetariska rätter, klassiska fiskrätter och skaldjur. Vinet är också fint till påskbuffén, studentbuffén och som sällskaps- dryck i solen.

– Portugal sitter på en stor skattkista med många fina druvsorter som förtjänar mer uppmärksamhet än vad de får. Nu är Alvarinho druvan på allas läppar och med Aveledas Alvarinho-vin får man en torr och fruktig smakupplevelse som många svenskar gillar, säger Flavia Bergström, senior brand manager på Philipson Söderberg.

Aveleda Alvarinho är frisk, torr och fruktig med toner av citron, mandarin, passionsfrukt, mineral och en sträng av citrusskal och blommor. Det passar utmärkt som sällskapsvin, men trivs även som fisken i vattnet till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter där det gärna får finas syrlighet i tillagningen eller i tillbehör.

Druvorna kommer från två olika jordmåner i distriktet Vinho Verde. Majoriteten, 90 procent, kommer från en granitrik jordmån och resten från skifferrika jordar. Skörden sker på natten och jäsningen genomförs i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar där vinet sedan vilar med jästfällningen för att ge både textur och komplexitet.

Artikelnr: 73576 | Alkoholhalt: 12% | Sockerhalt: <3 gram/liter | Pris: 109 kr

Fakta om Aveleda Alvarinho

Aveleda är ett familjeföretag som grundades 1870 och drivs i dag av den femte generationen Guedes. Företaget har sin bas i området Vinho Verde i Minho i nordvästra Portugal, men har under åren utvecklat sin verksamhet, och är nu aktiva även i regionerna Douro, Algarve och Barraida. Aveleda är den största producenten och exportören av Vinho Verde och finns tillgängligt i mer än 80 olika länder.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.