Annons
Annons

​Ratti Barolo Marcenasco 50 årsjubileum

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Historien tar sin början på 1965 när Renato Ratti kommer hem från Brasilien efter flera års arbete hos vermouthtillverkaren Cinzano. Det var nu dags att skapa ett eget vineri och lyfta områdets rykte världen över. Förberedande hade Renato bett sina vänner (och legendariska vinmakare) Bruno Giacosa och Gigi Rosso om hjälp med att investera i vingårdar. Valet föll på klostret i Annunziata (La Morra) med tillhörande vingårdar vars område med vingårdar omnämnts redan på 1100-talet under ”Marcenascum”. Där av namnet på vingården Marcenasco.

Under åren på Cinzano tog Renato möjligheten att resa runt och lära sig i flera vinregioner, bland annat i Bourgogne i Frankrike där han fick upp ögonen för klassningen av enskilda vingårdar. Det sistnämnda var något som inte existerade i Barolo vilket blev en drivkraft för Renato Ratti, att lyfta fram Barolos främsta vingårdar/cruer.

Första årgången av Marcenasco var 1965 och då stod det inte “Barolo” på etiketten utan enbart “Marcenasco Antiche Cantine della Abbazia dell’Annunziata”. Detta var långt före Barolos storhetstid…

Under åren har vinmakningen moderniserats och målet har alltid varit att göra tillgängliga och ursprungstypiska viner som speglar sin terroir menar Pietro Ratti, Pietro är Renatos son och tog över 1988 efter faderns bortgång. 2004 byggde man ett nytt vineri med låg klimatpåverkan och modern vinmakningsteknik.

Sagt om Ratti Barolo Marcenasco 2015:

”Offers cherry floral aromas and flavors, with hints of licorice, iron, spice and tobacco. Rich and round.”

95p. Wine Spectator

4800 flaskor lanseras i exklusiva sortimentet på Systembolaget 6 december

2015 Ratti Barolo Marcenasco
95235, 14% alc/Vol.
750 ml. 299 kr.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.