Domaine Grand Veneur Les Champauvins 2017 & Tommasi Le Fornaci Lugana

Den 9 juni lanseras 6 000 flaskor av en ekologisk Côte du Rhône i toppklass. Nämligen Domaine Grand Veneur Les Champauvins 2017. 
Vinet är signerat den välrenommerade och prisbelönte Châteauneuf-du-Pape-producenten Alain Jaume.

Alain Jaume har många hyllade viner på sitt samvete. Och Les Champauvins är inget undantag. De tidigare årgångar som vid ett par olika tillfällen lanserats i begränsade upplagor hos Systembolaget, har sålt slut i rekordfart och lovordats av den svenska vinjournalist-kåren.


Och nu är det dags igen för ett parti av praktvinet från Rhône att erbjudas svenska konsumenter. Den 9 juni lanseras nämligen 6 000 flaskor av Domaine Grand Veneur Les Champauvins, årgång 2017, i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment.

Familjen Jaume har varit vinodlare i Châteauneuf-du-Pape sedan 1826. Deras egendom Domaine Grand Veneur är belägen vid Rhône, söder om Orange.

Les Champauvins är en jordlott på 34 hektar som gränsar till norra delen av Châteauneuf-du-Pape. Bara en tre meter bred grusväg skiljer områdena åt, en AOC-gräns som drogs 1936. Jordmån, läge och druvsammansättning är identiska.

– Det är alltså med rätta vinmogulen Robert Parker kallar vinet för ”baby Châteauneuf-du-Pape”. Och då tänker jag inte enbart på grund av odlingsläget. Utan även för vinets breda smakbukett, härliga frukt, stora kropp, täta struktur och lååånga avslut! Det här vinet är definitivt ett ”grillvin”. Med din nygrillade entrecôte och tillbehör som persiljesmör samt grön sparris eller lammracks och vitlökssmör kommer det definitivt att bli sommarens stora succé! Säger en stolt produktchef Thomas Larsson på Hermansson & Co.

Domaine Grand Veneur Les Champauvins 2017
Lansering: 6 000 flaskor lanseras i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment den 9 juni.
Pris & Artikelnr: 149 kr, nr 232101
Alkoholhalt: 15,0 %
Producent: Alain Jaume
Ursprung: Côtes du Rhône AOP
Druvor: 70% Grenache, 20% Syrah, 10% Mourvèdre.
Lagring: Vinet lagras i en temperaturkontrollerad källare om 15 grader under 14 månader. För Grenachedruvorna används tjocka betongfat för att bevara de subtila aromerna och fruktens kraft. Syrah och Mourvèdre lagras i franska ekfat för att mjuka upp tanninstrukturen, ge en kryddig finish och förbättra aromen av mörk frukt.

Xperhotelsandtable rekommenderar vinet med följande ord:

Wow vilket vin. Här möts du av  ett härligt kryddigt vin som på höjden har klara fina toner av plommon. Vinet har touchen av både lakrits och lavendel i dess mellanregister. Vi hittar en härliga syrlig ton av skogshallon i vinet. Avslutet  präglas av en härlig ton choklad.

Generellt skulle vi säga att vinet upplevs som kryddig och örtig.

Vi väljer att temperera vinet till 19 grader. Ett gradantal vi tycker vinets smakpalett får briljera fint vid.

Vi provar även vint till mat från grillen. Ett tips är att entrecote gifter sig mycket fint med detta vin.

Xperhotelsandtable tilldelar vinet 10X av 10X 

Nu lanseras ett nytt vitt vin på den svenska marknaden – Tommasi Le Fornaci Lugana.
Vad det handlar om är en komplex, elegant och druvren skönhet med sitt ursprung vid Gardasjöns södra ände.

Familjen Tommasi är en av Italiens främsta vinmakarfamiljer som nu är inne på fjärde generationen i rakt nedstigande led.
Tommasi har även blivit synonymt med högklassiga ursprungstypiska kvalitetsviner. Och Le Fornaci Lugana är absolut inget undantag.

Vinet är gjort på den inhemska druvan turbiana, även kallad trebbiano di Lugana.
Druvan, som är relativt okänd i Sverige, har i Italien gjort sig känd för att leverera florala aromer, citrustoner och en fin syra i perfekt balans.

 

Lugana DOC är en relativt liten appellation om 540 hektar. Den sträcker sig dock över två vinregioner – Veneto och Lombardiet, varav Lugana DOC till största del ligger i den sistnämnda. Lugana har, sin lilla yta till trots, rykte om sig att kunna leverera vita viner av en omisskännlig karaktär av mycket hög kvalitet. Och här har familjen Tommasi odlat vin i 30 år.

Druvorna till Le Fornaci Lugana odlas traditionellt och skördas för hand på tre olika platser i Tommasis vingård Le Fornaci i Lugana DOC. I den ena delen odlas druvorna i ler- och sandjord, vilket ger vinet en stor kropp. På de övriga platserna är jordmånen kalkrik lerjord, vilket bidrar till aromatiska toner, elegans och mineralitet.

Efter skörd pressas druvorna varsamt. Vinet jäser på ståltank i fem dagar under temperaturkontrollerade former och lagras sedan på ståltank i fem månader.

– Gardasjöns storslagna landskap och vyer är redan välbekant för många eftersom det rankas som ett av de mest vackra områdena i hela Italien. Desto mindre känt för svenskarna är Lugana och turbiana. Det är därför en fröjd att få presentera detta vin, som jag skulle vilja kalla ”Italiens dolda talang”, på den svenska marknaden. Min förhoppning är att den mångfacetterade elegans som presenteras i Tommasi Le Fornaci Lugana blir något av Gardasjöns motsvarighet på flaska, säger Matilda Junestav, produktchef, Hermansson & Co.

Tommasi Le Fornaci Lugana
Lanseras nu i Systembolagets beställningssortiment
Pris: 139 kr // Artikelnummer: 76774
Årgång: 2019
Druva: 100% turbiana
Ursprung: Italien, San Martino, Lugana DOC
Alkoholhalt: 12,5%
Restsocker: 5,04 g/l // Syra: 6,35 g/l
Passar till: Sommarbuffén, grillade havskräftor, gratinerad hummer, fisk- och skaldjursrätter, pastarätter med ljust kött eller fågel, risotto och mycket mer.
Serveringstemperatur: 10-12° C
Lagringspotential: Vinner inte på lagring, bör drickas nu.

Xperhotelsandtable rekommendrar vinet med följande ord . 

Ett mycket trevligt vin med fin sötma där vinet karaktäriseras av smaken av melon. På höjden  bjuds du på tydlig smak av persika. Avslutet har en fin smak av  mandel och  friska härliga citrustoner.

Vi väljer att prova en krämigare past till vinet. En kombination som är förträffligt bra. Servera gärna vinet vid en temperatur på 10 grader.

Xperhotelsandtable tilldelar vinet 9X av 10X

Hermansson & Co är en ledande marknadsförings- och säljdriven vin- och spritimportör på den svenska marknaden. Vår verksamhet startade år 1994 och tillsammans med våra leverantörer lanserar vi attraktiva produkter genom innovativ marknadsföring och säljstrategi. Vårt sätt att skapa gemensamma affärsframgångar tillsammans med våra partners leder till ett meriterande antal starka varumärkesbyggen, både på Systembolaget och inom HoReCa.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.