​När personalen får välja – favoriter ur ABSOLUT art collection.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Det blir inte alltid som man planerat, det har vi lärt oss under våren 2020. Social distansering, nedstängningar och oro för smitta har präglat vår vardag. Men i allt detta kaos skapas också nya möjligheter. För Spritmuseum innebär det att sommarens konstutställning kuraterats av personalen, från urval av konst till målning av rummet. Utställningen visas 13 juni – 27 september 2020. 

Ett 20-tal medarbetare och museets styrelse har utforskat konstsamling Absolut Art Collection och utifrån den valt varsitt konstverk samt skrivit en motivering. Personalen står inte bara för urvalet, de har även spacklat och målat konstrummet, hängt utställningen och tagit fram den grafiska profilen med väggtexter och utställningsaffisch.

  • Resultatet är en unikt brokig utställning där urvalet speglar mångsidigheten, färgprakten, poesin och humorn, som finns i den här mycket speciella konstsamlingen, berättar Mia Sundberg, konstintendent på Spritmuseum. Vi visar allt från de ikoniska målningarna av Andy Warhol och Keith Haring till mindre kända konstverk av t ex Jane “In Vain” Winkelman.

Personalen rycker in
Det är inte enbart i utställningsarbetet som museets personal har ryckt in. Coronakrisen tvingar fram okonventionella lösningar. Med minskad personalstyrka har många på museet fått axla nya roller och är nu schemalagda hela sommaren med allt från diskplockning till bemanning av museets reception.

  • Den här tiden på året brukar Spritmuseum välkomna turister från världens alla hörn, berättar Ingrid Leffler, museichef.Men i år står vi inför en helt annorlunda verklighet och har behövt tänka om och tänka nytt. Dessutom gör sådana här insatser oss ännu starkare, avslutar hon.

FAKTA OM ABSOLUT ART COLLECTION
I över 850 målningar, grafiska blad, fotografier, skulpturer, möbler och konsthantverk under åren 1985–2004 tolkade internationella och svenska konstnärer ett och samma objekt: En vodkaflaska. Flertalet av verken reproducerades i annonser av uppdragsgivaren Absolut Vodka i tidskrifter världen över. Många människor har sett reklamen men långt ifrån alla har sett konstsamlingen Absolut Art Collection, numera på Spritmuseum i Stockholm.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.