Intervju: Pontus Frithiof – Om läget i restaurang-branschen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

 “Never give up”

Pontus Frithiof, restaurangentreprenör, 

.

Knack Knack hos Pontus….

Dessa Coronatider har verkligen slagit stopp i hjulen hos många krogar, restauranger och verksamheter som är djupt beroende av sina kunder och gäster. Att branschen står på kanten till ett djupt svart hål och att detta drabbar stora etablerade restauranger och krögare som under flera år arbetat upp sina verksamheter får vi på Xperhotelsandtable dagligen uppdateringar om. 

Något som vi upplevt hos krögare är att man under denna Coronatid hitta nya lösningar och skapat efter de förutsättningar som finns. Det har kanske inte alltid varit lätt som vi förstått, men ett måste för överlevnad.

Vi har fått en stund med Pontus Frithiof, kring hans tankar på Coronatiden och hur han ser på bland annat framtiden inom sin bransch

Idag driver Pontus Frithiof, verksamheter från Göteborg med omnejd i söder, till Arlanda i Norr samt till Gotland i öster. Alla hans restauranger har lite olika inriktningar, men med syftet att göra avtryck och göra maten bättre för många. 

Pontus säger

 – Jag räknar det till just nu 21 resultatenheter, vilket kanske är ett väldigt osexigt epitet förvisso men beskriver verkligheten bra.

Pontus berättar för oss hur hans och hans verksamhet vidtog åtgärder när krisen slog till. Han berättar att det första de gjorde var att  stoppa betalningarna, där efter satte de sig ner och gjorde en lägesanalys därefter en handlingsplan för hur de skulle hantera situationen. 

Han fortsätter

– Vi var mycket snabba nästan osannolikt snabba, vilket var till stor fördel. Vidare har vi jobbat hårt på dialogen, framförallt med leverantörerna och det har också vart viktigt att vår bransch har fått uppmärksamhet i media vilket jag jobbat med en hel del själv också. Nu har vi kommit längre och fokuserar 100 procent på vår kommunikation, att den är positiv och framåtlutande.

För att möta den dystra verkligheten vidtog man en rad åtgärder. Pontus förklara för oss 

Verksamheten på Arlanda är det tufft, även om vi har resenärer och vi har hållt öppet varenda dag pandemin till trots. På nyöppnade La Girafe på Kungsholmen står vi med väntelista på veckosluten och har att otroligt fin omsättning. Lunchkrogar är beroende av att folk är på jobbet och där har vi tappat mycket. Caféerna går något bättre.  Det finns ett fåtal bra konsekvenser av pandemin, tyvärr är dock den betydande delen mest negativa. Det smärtar att avsluta anställningar, se duktiga kollegor få stänga ner, liksom många andra svåra konsekvenser. Dock skall man ha klart för sig att detta slår väldigt olika mot olika delar av branschen. Vissa har tappat 100 procent av omsättningen, medan andra knappt har tappat något alls. Vi har fått gå ner i organisation, säkerställt lönsamhet på lägre omsättning samt tagit fram en plan för framtiden, som vi arbetar efter. För egen del så arbetar jag mer ”på golvet” i våra verksamheter, vilket är otroligt roligt men det tar också fokus från det långsiktiga arbetet. Men det känns roligt och är nödvändigt i år, och blir säkert så även  stora delar av 2021.

Nu arbetar Pontus och kollegerna vidare dock med vissa ändrade förutsättningar han förklara det närmare på följande sätt

– Vi jobbar i stort sett på identiskt sätt som tidigare, men tar naturligtvis hänsyn till alla riktlinjer och följer utvecklingen noga. Personligen tycker jag att gästen också har ett ansvar, även om jag vet att jag inte får medhåll av alla på den punkten. Generellt sett tycker jag branschen hanterat pandemin väldigt bra.

Pontus låter berätta att de har några nyheter i sin pipeline, men sannolikt inget som kommer bli offentligt innan årsskiftet. Det arbetar med en strikt plan som de följer och fokuserar på för att ta hand om befintliga verksamheter.  

Pontus tillägger

– Nya La Girafe är en superrolig satsning där vi gör en opretentiös vardagskrog med härlig stämning och god mat. Det gillar jag. Jag är också stolt över våra tre caféer, dels Norrsken House, som i sig är en fantastisk plats, men där vi har en helt vegetarisk meny (det är en utmaning för en gammal kock som jag själv), nya RQT i Upplands Väsby och Accelerator på Universitetet. Tanken är att göra café lite bättre.

Namn: Pontus Frithiof

Ålder: 47 år 

Befattning: restaurangentreprenör, 47 år. 

Intressen: Jag är intresserad av mat, vin, människor, familj, vänner, bilar. Tränar mycket för att kunna fortsätta äta god mat och njuta av livet.

Favorit gällande vin:  Vit Bourgougne, Champagne helst inte för gammal, röda viner från Frankrike, USA och Italien framförallt. Dricker hellre lite och sällan och av och av god kvalitet.

Favorit primör:  Nypotatisen, med en klick gott smör och lite salt, är svårslagen! 

Bästa köksredskapet  Vad är en kock utan sin kniv och skärbräda? Det jag tycker folk sällan satsar på är rätt knivar, skärbrädor, kastruller och stekpannor. Jag har arbetat i många exklusiva miljonkök, där jag har fått använda små skärbrädor från Ikea och slöa knivar. 

Bästa resmålet du varit på:  Som matstad älskade jag Singapore, där det fanns allt från lokala marknader med ”black pepper crab” till coola koncept och fine dinging på högsta nivå, där har exempelvis Björn Frantzén har en makalöst bra krog. 

Bästa med Era verksamheter enligt dig:  Svårt att recensera sig själv, men jag tror vi anstränger oss lite hårdare och är måna om relationen med gästen. Vi är också måna om att bygga en stark organisation och lyfta vår fina personal.

Vad önskar du dig mest precis just nu:  en dag extra i veckan hade suttit fint

Vad har du för fritidsintressen:  Det jag har svårast att hinna med som jag tycker är väldigt roligt är just aktiv bilkörning på bana.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.