Intervju: Mats Engstrand – Rutinerna har ändrats kontinuerligt och vi har testat olika tillvägagångssätt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

– Jag tror att för branschen generellt är detta en av dom största katastroferna som har hänt. 

Försäljningschef Mats Engstrand
Vadstena klosterhotel 

Nu har hösten verkligen gjort intåg här i Sverige och många anläggningar runt om rustar inför den stora juletiden som står för dörren. Kanske i år med lite annorlunda upplägg. Vi har fått en pratstund med Försäljningschef Mats Engstrand på Vadstena Klosterhotel som berättar sina tankar inför den kommande hösten och hur Vadstena Klosterhotel tagit sig igenom månader av “corona-närvaron”

Knack Knack hos Vadstena Klosterhotel

Visste du att Vadstena Klosterhotel håller till i några av Sveriges äldsta byggnader med anor från 1200-talet då Birger Jarls furstepalats Bjälboättens Palats uppstod som senare blev Heliga Birgittas kloster. 

Då de flesta av byggnaderna är Q-märkta och man under 90-talet behövde fler hotellrum tog man över Slottsflygeln samt Slottsvillorna som ligger precis bakom Vadstena Slott. Detta område var från början Gustav Vasas mark och själva Slottsflygeln var från början en sockerfabrik som senare blev sjukhus för mentalvård. Slottsvillorna var från början läkarvillor för de högst uppsatta som under 70-talet sedan blev förskola.

Vadstena Klosterhotels verksamhet består av 11 olika fastigheter inklusive Vadstena Slott. På Vadstena Slott ordnas det större event, bröllop, konferenser, konserter, guidningar och museum. Deras SPA stod klart 2015 och har vunnit fina priser genom åren såväl som deras  kök och världskända anrika vinkällare. 

Vadstena Klosterhotel är ett familjeföretag som drivs av familjen Milton sedan 80-talet. Från början var det endast restaurant Munkklostret man drev och hotellrummen tillkom lite senare. Idag finns just nu 82 hotellrum (ett par till håller på att byggas) fördelat i 7 stycken hus, alla med olika stil och inredning men med samma fyrstjärniga standard. 

Verksamhet består av 50% konferensgäster/grupper samt 50% privatgäster. Anläggning passar det flesta då det erbjuds rekreation, fest, små möten, stora möten, avskildhet, natur, kultur, mat och dryck med ett fantastiskt läge precis intill Vättern och mitt emellan Stockholm och Göteborg.

När Coronan slog till så drabbades precis som alla andra i branschen Vadstena Klosterhotel. Mats berättar för oss att de insåg ganska snabbt att detta skulle drabba dem också hårt.

Mats berättar vidare för att  man valde att tillkallade sin krisgrupp som genast började arbeta fram en kortsiktig- samt långsiktig plan. Det man kunde göra på en gång var att duka glesare mellan borden, inte ta emot för många gäster samtidigt, utöka städningen samt hålla avstånd och hålla en god hygien. 

Mats säger

 – Rutinerna har sedan ändrats kontinuerligt och vi har testat olika tillvägagångsätt både med frukostpåsar, takeaway lunch, catering mm. Vi tog bort behandlingar på SPA och tar inte emot för många samtidigt och styr med olika spatider. Frukost har vi vanlig buffé men vi använder oss av flera matsalar samt att vi inte släpper in för många gäster samtidigt. Vill man ha frukostpåse istället så ordnar vi det. Lunch och middagar serveras på tallrik och samma här så använder vi oss av flera matsalar och dukar glesare mellan borden. Då vi har så många fastigheter kan vi erbjuda helt isolerade möten där man både bor, äter och konfererar helt själva vilket har varit och är en stor fördel. Vi arbetar systematiskt och gästernas samt personalens säkerhet kommer alltid i första hand. 

Mats berättar för oss kring hans tankar kring hur Corona påverkat branschen och hur Vadstena Klosterhotel tänker på nutid och framtid.

-Jag tror att för branschen generellt är detta en av dom största katastroferna som har hänt. Vi tappade 80% försäljning mars-maj och det var några tuffa månader med varsel om uppsägning samt permitteringar. Någonstans långt där borta såg vi ändå en liten ljusglimt och tänkte att det kommer bli bättre men att vi måste hålla vår strategi om det ska fungera. Strategin är att vi tillhandahåller säkra möten både för privatgästen och företaget. Vi tar inte emot för många gäster samtidigt och ser till att utrymme finns, avstånd hålls och personalen är utbildade och helt införstådda i nya rutiner samt hur vi måste arbeta framöver. Vi prisdumpar inte, säkerhet kostar och det går inte ihop att sälja för halva priset och erbjuda dubbelt så hög säkerhet. Under juli hände sedan något, restriktioner lättades och alla skulle semestra i Sverige. Vadstena som redan är en populär semesterort blev då ett helt otroligt populärt resmål då vi ligger nära natur, kan erbjuda vandringar på Omberg och bad i Vättern, strategiskt nära många större städer och förutom hotellen i stan finns även en fyrstjärnig camping samt Sveriges vackraste ställplats för husbilar vid ett Slott. Hösten ser mycket bra ut och vi har en härlig mix av gäster: unga par, äldre par, familjesammankomster, mindre konferenser som har säkra möten, kompisgäng som vill ses samt alla som reser och har vägarna förbi Vadstena. Ingen personal har behövts sägas upp och alla permitteringar är släppta.

Gällande julen i år ser det lite annorlunda ut berättar Mats. Bland annat kommer man att  ersätta de vanliga julbordet med ”En julmiddag som går till historien”, säger han med ett leende… 

Här kommer man kunna njuta mat  i sju bjudningar  där serverars julens läckerheter på ett spännande vis, med historiska inslag och möjligheten att boka egen matsal för en helkväll.

Vidare berättar Mats att de även har en ny öl på ingång som de brygger själva .Den nya ölen kommer vara en Belgisk blond bryggd enligt en riktig Klosteröl. Ölen kommer lanseras till julmiddagarna i december.

Om framtiden  och tankar kring den säger Mats

-Vi stod i startgroparna att bygga ut vårt SPA när Corona slog till med kraft. Vi lade projektet på is men kommer återuppta arbetet senare i höst, håll utkik på hemsidan och i våra sociala kanaler! Ett par nya hotellrum är snart färdiga på Slottsflygeln. Nästa steg är en ny entré som kommer binda ihop Slottsflygeln med Slottsvillorna och konferenslokalen Festsalen. Detta projekt blev också försenat pga Corona men förhoppningsvis står det klart i vinter.

Namn: Mats Engstrand
Ålder: 39
Befattning: Försäljningschef
Intressen: Löpning, punkrock, hockey, trummor och ölbryggning
Favorit gällande vin: Just nu har jag snöat in på Pinot Noir och dricker gärna The Butcher från Österrike
Favorit primör: Sparris från Vadstena
Bästa köksredskapet: Stavmixern 
Bästa resmålet du varit på: Ö-luffning i Thailand
Bästa med Er anläggning enligt dig: Vår helt unika miljö och att vi har något för alla
Vad önskar du dig mest precis just nu: Fred på jorden (och en ny multisportklocka J)
Vad har du för fritidsintressen: Löpa, träna, lyssna på musik, laga mat och öl från svenska mikrobryggerier

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.