Intervju: Ludwig Tjörnemo om vinsten i Årets Kock

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

“Att aldrig ge upp och att våga tro på sig själv.
Om man inte gör det vem ska göra det då?”

Visste ni att tävlingen Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning och att den arrangerats varje år sedan 1983.

Den som vinner blir svensk mästare och erövrar titeln Årets kock.

I år stod  Ludwig Tjörnemo  som vinnare i Årets Kock 2020 som avgjordes på Annexet i Stockholm. Xperhotelsandtable har fått en pratstund med Ludwig som delar med sig om tankar kring mat och tävlingen till oss.

Det känns extra roligt för oss på Xperhotelsandtable att få en pratstund med Årets vinnare Ludwig Tjörnemo. Han är 28 år  och bor med  flickvän på Södermalm. Han beskriver sig själv som glad, framåt och ganska ordningsam.

Ludwig är egentligen född i Skåne men flyttade till Stockholm, Tyresö när han skulle börja första klass. Han gick på Stockholms Hotell- och Restaurangskola och därefter blev det praktik i Usa hos Thomas Keller på Per Se och sen på Eleven Madison Park.

Hans första sommarjobbet  han hade var på Ulla Winbladh och där efter hamnade Ludwig på restaurang GQ

Det var också där han lärde känna Marcus Bremdal som också var med i finalen i år av Årets Kock. 

Förutom kärleken till maten,  så är golf och fotboll stora intressen.

Ludwig berättar för oss om hans grunder och kunskap inom matlagning 

-Jag har jobbat mest med kött och på köttrestauranger men i kocklandslaget ansvarade jag för fisk och skaldjur. Jag brinner för att få grotta ned mig i en råvara och verkligen använda min spetskompetens för att få fram det bästa i processen. Roligast med att tävla är att få utmana sig själv och sträva efter att utveckla sig själv och hitta nya vägar. Jag är en tävlingsmänniska som hatar att förlora.

Han berättar även för oss om sin resan fram till där han är idag

 – Jag har i princip tävlat i hela mitt liv. Spelade innebandy i 8 år och även spelat amerikansk fotboll. Sen kom jag till ett vägskäl: välja matlagningen eller sporten. Då blev det en kombo: att tävla i matlagning. Här får jag båda delar, tävlingsandan och matlagningen.

Att Ludwig sökte till Årets Kock var enligt honom bland annat att han vill utmana sig själv. Han berättar att han ställde upp 2018 och då  kom på tredje plats.  Sedan satsade på Svenska Kocklandslaget och OS 2019. Men suget efter att ställa upp igen fanns kvar så då sökte han igen.

Under tävlingen fanns det faktiskt engång som han tvekade på sig själv berättar han. Och det var  när skummet på den varma kaninen gick åt skogen då undrade –  “jag hur detta skulle gå”, säger han lite bekymrat

Det fanns ett moment under tävlingen som Ludwig tyckte var bland de svårare, han berättar

– Råvarukorgen med återvunnet bröd var svårast med tanke på att det var en uppgift som du inte kunde förbereda så mycket och som du dessutom skulle kreera under tävlingen. De bästa rätterna kommer ju inte på dag, det tar tid att få fram perfektion. Det är också svårt att leverera på så kort tid vilket gör det jobbigt mentalt. 

Precis som alla  år var det extremet duktiga kockar som ställde upp, det tycker Ludwig också. Själv anser han att hans största konkurrent var främst Ola Wallin

Han fortsätter berätta för oss om tävlingen ….

 – Inför Årets Kock började jag träna direkt efter kvaltävlingen. I början provlagade jag kanin för att bara lära känna råvaran men from augusti tränade jag ca  10-12 timmar om dagen, 6 dagar i veckan. 

Och stämningen mellan oss  var toppen Jätte bra, alla var mycket glada och positiva. Alla hade respekt för varandra. 

Roligt att hänga med dedikerade kockar med samma intresse att få nörda ned sig i alla detaljer.

Ludwig berättar om sina rätter: 

– Båda mina kaninrätter utgick från samma princip, jag ville skapa en igenkänningsfaktor för juryn. Jag lagade en klassisk fransk kaninterrin men med mer innovativa tillbehör. Varmrätten likaså, det var en klassisk farci som är en fransk matlagningsmetod som juryn skulle känna igen men att tillbehören skulle kännas spännande och serveringen nytänkande.

Efter många timmars slit stod alltså Ludwig som vinnare och han beskriver känslan som ‚ Lättnad och glädje men framförallt lättnad.  Han berättar även att det var mycket anspänning och förväntan innan.

När han kortas som Årets Kock 2020 så väntade vinnarmiddag på Operaterrassen och dagen efter var första intervjun redan kl 06, därefter Nyhetsmorgon och ett 10-tal intervjuer för honom. 

Firandet blev dock  lite mer på fredagskvällen och på lördagen. På söndagen var det bara att ställa sig och diska upp allt från tävlingen, skrattar han.

och svaret på  frågan vad som händer härnäst och i framtiden säger han.

 – Jag vet inte riktigt än, framtiden är öppen men hoppas såklart på mycket jobb och många möten med spännande människor. Det är ju tyvärr en osäker tid vi befinner oss i men jag har redan hel del inplanerade aktiviteter med sponsorer och partners.

Och framtiden drömmar han om en vinst i  Bocuse d’or, berättar han för oss.

Ludwigs största förebilder är Tommy Myllymäki och Mathias Dahlgren I världen finns det många som till exempel Marco Pierre White (Alain Ducasse (Dan Barber som odlar allt själv och gör allt själv berättar han 

Ludwigs störa matupplevelser berättar han var när han var på Paul Bocuse’s restaurang i Lyon och han kom fram och hälsade på honom. Vågade aldrig ta en bild vilket han idag ångrar….

Just nu drömmer han och  fantisera fritt kring sin framtida krog 

 – En  fine dining krog med den högsta nivån med måste  3-stjärnor någon gång, ler han stort. 

Sista frågan till Ludwig är – Kommer vi få se dig i Kockarna Kamp?

Ludwig: Det kan jag inte svara på men förmodligen inte☺

Namn: Ludwig Tjörnemo

Ålder: 28 år

Befattning: Årets Kock 2020

Intressen: mat, golf, fotboll

Favorit gällande vin: champagne

Favorit primör: vit sparris

Bästa köksredskapet kniven

Bästa resmålet du varit på: När jag reste runt i Usa.

Bästa med vinsten i Årets Kock enligt dig: Vet inte än men fråga mig om ett år

Vad önskar du dig mest precis just nu: Att Corona är över.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.