Intervju: Daniel Gyhlénius – -Det har blivit helt nya förutsättningar att jobba utifrån.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

 

“Behandla andra som du själv vill bli bemött”

 

 Daniel Gyhlénius
VD & Delägare Moestue Sverige

Knack Knack hos Daniel & Moestue Sverige

Vi på Xperhotelsandtable fått möjligheten att samtala lite med Daniel som arbetar som VD samt också är delägare i bolaget Moestue Sverige.

 Vi får en inblick i hans tankar kring den pressade tid som varit i och med dessa besynliga tider då Corona svept in i samhället i våras. 

Känner du till företaget Moestue Sverige?  Det är ett företag som importerar och säljer vin, sprit och öl företrädesvis främst från Europa men även från USA, Sydamerika och Sydafrika. Deras DNA härstammar från den vision och idé som Christopher Moestue hade när han startade upp sin importverksamhet i Norge, 1996. Syftet var att importera och representera viner och sprit av kompromisslös kvalitet som också återspeglade ursprungets sanna natur, terroir. 

Moestue Sverige grundades 2003 och försöker alltid att agera enligt Christophers visioner och värderingar berättar Daniel för oss. 

Ledorden var och är: trygghet, kvalité och kunskap. Hos Moestue eftersträvar  man att ha en levande portföljmix med bredd i både ursprung och prissegment för att kunna tillgodose marknadens efterfrågan. Totalt så är de elva personer inom Moestue och tillsammans med deras systerbolag Cask Sweden, specialiserade på hantverksöl och sprit, så är de en helhetsleverantör mot HoReCa. 

Idag är deras försäljningskanaler mot Systembolaget som står för 70% av deras omsättning och HoReCa för 30%, normalt sett. Idag så är Moestue Group verksamma i Norge med fyra stycken bolag som importerar vin och ett som importerar öl  och sprit. I Sverige så är det två stycken bolag, Moestue Sverige och Cask Sweden.

När Coronan objuden knackade på i mars berättar Daniel att 

De hade ett väldigt bra 2019 med deras mått mätt och starten på 2020 fortsatte i samma positiva anda med nya affärer, fram tills fredagen den 13:e mars. Måndag den 16:e så avstannade i princip hela deras försäljning mot HoReCa och vi blev ganska lamslagna. 

Daniel fortsätter

Vi har fem stycken säljare mot HoReCa då det är en väldigt viktigt del för företaget och våra producenter. I april så hade vi ett 15 index i försäljningen mot budget på HoReCa, Systembolaget ökade lite grann iom att folk inte kunde resa och handla tax free som tidigare, eller köpa alkohol på gränsbutiker i tex. Tyskland, vilket såklart påverkar Systembolagsförsäljningen. För vår del så blev vi blev tvungna att permittera personal men vi har inte behövt avskeda någon vilket känns väldigt skönt då vi är ett sammansvetsat team. Nu i september så har Systembolagsförsäljningen varit fortsatt bra och det som känns väldigt tillfredställande är att HoReCa-försäljningen börjar komma tillbaks och vi hade ett 85 index mot budget. Det innebär att folk fortsatt går ut och äter på restaurang med de restriktioner som finns och jag hoppas att det fortsätter för det är oerhört viktigt för ekonomin att vi kommer i ett ”normalläge” för alla företagare.   

Idag berättar Daniel för oss att han rent generellt  upplever branschen som tufft för hela sin bransch med många konkurser och affärsverksamheter som tvingats slå igen pga. Covid-19.  Han pekar även på att hela resenäringen har i princip stått stilla och Sverige har inte fått hit några utländska turister sedan i våras vilket såklart påverkar alla stenhårt på ett negativt sätt när intäkter uteblir säger han.

 Daniel 

– Alla branscher ju har blivit påverkade av Covid-19 och många på ett negativt sätt. Det som vi märker av, är att våra kunder blivit försiktigare med sina inköp i och med att man inte vet hur framtiden blir med restriktioner mm. 

På frågan om hur Moestue Sverige arbetar vidare i den nya verkligheten som man står inför säger Daniel 

 – Det har blivit helt nya förutsättningar att jobba utifrån. I mitten på januari så bytte vi till en större lokal, från 285 kvm till 430 kvm, i samma fastighet och våningsplan för att vi behövde fler konferensrum och umgängesytor då vi var lite ”trångbodda” innan vid producent- och kundbesök. Sen kom Covid-19.. Nu jobbar många hemifrån och i princip samtliga möten sker via Teams eller Zoom vilket fungerar väldigt bra. Vi har genomfört vin- & spritprovningar med producenter och det fungerar bra men givetvis är livemöten det som vi önskar att komma tillbaks till. Tidigare så reste jag frekvent inom Europa för att träffa våra producenter på plats, nu har jag inte rest sedan slutet på februari och längtar efter det. Självklart så är det positiva miljöaspekter med neddragna flygresor vilket man inte skall glömma och de digitala mötena fungerar bra. Men det personliga mötet och att få prova en kommande årgång på plats hos vinmakaren är oerhört viktigt och en fantastisk del av detta jobb som jag saknar.  


Trots det rådande tiderna är det glad stämningen hos gänget på Moestue Sverige med Daniel i fronten upplever vi på Xperhotelsandtable. De har massor med härliga och spännande nyheter som Daniel berättar för oss om och en rad fina lanseringar 

Nu i oktober, den 23:e, så släpper de 2 400 flaskor av 2019 Westhofener Riesling av Weingut Wittmann på Systembolaget. Den 1:a november så är det dags för glögg där de har ett samarbete med Carl Larsson-gården och Lilla Hyttnäs Ekologiska starkvinsglögg. Den 5:e november så släpper de 4 av Weingut Wittmans topplägen i lite mindre lanseringar, totalt är det 252 flaskor. 

Den 13:e november så släpper vi 240 flaskor 2018 Mâcon-Uchizy Les Maranges från Les Héritiers du Comte Lafon på Systembolaget. 

Den 10:e december så är det webblansering av Marquis d’Angerville och 4 av hans viner och totalt är det 228 flaskor. Den 15:e december så släpper vi 40 000 flaskor opastöriserad och ofiltrerad Primator på Systembolaget. 

Så, nog händer det grejer hos Moestue Sverige och vi känner att här är det inte latsidan som dominerar. Här är gänget kreativa, glada och ser ljust på framtiden! Lycka till och all lycka önskar vi gänget på Moestue Sverige!

 

Namn: Daniel Gyhlénius

Ålder: 49 år 

BefattningVD och delägare

Intressen: Familj, vänner, jobb, natur, jakt, dryck & mat

Favorit gällande vin: Det beror helt på årstid och humör men just nu när vi är inne i svamptider så då öppnar jag gärna en Barolo eller röd Bourgogne

Favorit primör: Jag är fånigt förtjust i den svenska färskpotatisen

Bästa köksredskapet: En vass kniv 

Bästa resmålet du varit på: Svårt, men det blir något resmål tillsammans med familjen när barnen är nöjda

Bästa med Moestue-Sverige enligt dig: Vi är ett kanonteam, lite som en stor familj, där alla bidrar med sin kompetens och personlighet 

Vad önskar du dig mest precis just nu: att pandemin försvinner

Vad har du för fritidsintressen: Vi har ett litet hus i skärgården där vi vistas året om, ute i naturen och jaga vilt när det tillåts

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.