Det finns nu ett alldeles speciellt fat i vineriet på The Winery Hotel. Ett ”ufo” eller ett Clayver som det i verkligheten kallas. Vitt och helt sfäriskt ser det faktiskt ut som om rymdvarelser har landat i hotellets vineri. Nu förväntas druvsorten Sangiovese koncentreras till ett vin med fruktiga och bäriga toner.

 

Det blir mer och mer vanligt att se olika typer av behållare för vinjäsning och lagring på vingårdar runt om i världen. Både form och material varierar vilket påverkar vinet att få olika smakkaraktärer. Vissa går tillbaka till gamla traditioner med nytillverkade amfora-liknande kärl, vissa experimenterar med vertikala ståltankar, andra använder äggformade keramikkärl för jäsning av bubbelvin.

På The Winery Hotel vill man också experimentera och visa vilken skillnad de olika faten gör för vinet. Ett Clayver-fat landade i vineriet i våras och nu börjar det bli dags för avsmakning av vinet som lagrats däri.

– Den här typen av kärl påverkar vinet på så sätt att frukten koncentreras och den naturliga karaktären av druvsorten kommer fram. Därför förväntar vi oss ett väldigt fruktdrivet vin med tydlig doft och smak av körsbär som är typiskt för sangiovesedruvan, berättar vinproducenten Sofia Ruhne från The Winery Hotel och vingården Terreno.

Hon berättar att vinet kommer att ligga på ”ufot” i ca 6-8 månader innan det blendas med övriga viner för buteljering. Därför finns nu en chans att komma på provning med vin från ståltank, träfat och nu också porslinsfat.

– Det är otroligt intressant att provsmaka vin som lagrats på olika typer av behållare. Det är inte bara materialet som spelar roll utan även kärlets storlek, ålder, form, hur materialet behandlats samt hur länge vinet lagrats. Samma vin lagrat på olika sätt skiljer sig mer än vad man kan tänka sig, förklarar hon.

 

ns2amv3xwgljdhrpv5di
axgcyvlku9t1ynan141s

Materialet

Kärlet är gjort av en speciell typ av kompakt sandsten som på många sätt liknar naturlig granit. Till skillnad från terrakotta är det ett mycket motståndskraftigt material som dessutom är vattentätt. Den svala, helt släta och lite sträva ytan pryds på ena sidan av en rund svart griffelyta till för vinmakarens anteckningar.

Materialets betydelse för vinetKärlet är helt ”naket” på insidan och dess mikroporösa struktur tillåter en minimal och långsam micro-oxidation av vinet. En minimal kontakt med syre gör att vinet utsätts för en långsam åldringsprocess valet leder till att vinet blir rundare, mjukare och mer balanserat.

Materialets påverkan på vinetUnder lagring och jäsning på ekfat så sker också en microoxidation men utöver det långsamma åldrandet som syret bidrar med ger eken både doft och smak till vinet. Med ett keramiskt fat som det här tar vinet ingen smak av materialet.

Formen

Kärlet har en helt sfärisk form med en kort hals längst upp. Den övre kanten på kärlet är helt platt och det försluts med ett platt glaslock.

Formens betydelse för vinetDen runda formen är inte bara fin att se på utan påverkar vinmakningen på ett positivt sätt under maceration, jäsning och lagring.

Under macerationen, då vinet får sin färg genom skalkontakt, gör den runda formen att alla skal trycks ned under ytan istället för att bilda en hatt som hela tiden behöver tryckas ned (gör vanligtvis för hand eller genom att pumpa vinet från botten till toppen av tanken).

Under jäsningen blockeras konvektionen vilket gör att musten och jästpartiklarna inte separeras utan förblir i en konstant blandning.

Under lagringen garanterar väggarnas tjocklek en optimal och konstant lagringstemperatur och en jämn tredimensionell oxidation över minsta möjliga ytarea.

 

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.