Ny beräkning visar att viltkött ger 90% lägre klimatavtryck på dina favoriträtter

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Svenskt Gårdsvilt har tagit fram en ny beräkning på viltköttets klimatpåverkan. Beräkningarna visar att en måltid där proteinet byts ut till viltkött ger 90% lägre klimatavtryck.

– Vår ambition är att inspirera fler att välja viltkött, och genom den här satsningen hoppas vi kunna bidra ytterligare till att hjälpa konsumenterna att lättare göra klimatsmarta och hälsosamma val direkt i butiken, säger Christian Gylche, VD för Svenskt Gårdsvilt.

Svenskt Gårdsvilt, som levererar viltkött till dagligvaruhandeln, har tagit fram beräkningen för att visa på de klimatfördelar som finns med att äta viltkött. Klimatpåverkansberäkningen inkluderar utsläpp från jakten, transport, process och paketering av produkten och jämförelsen har gjorts med andra proteinkällor i Sveriges vanligaste måltider.

– Viltkött är den mest naturliga formen av köttproduktion och får dessutom ”grönt” på alla kategorier i WWF:s köttguide – klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika. Nu vill vi göra det ännu enklare för konsumenterna att välja klimatsmart och redovisar därför klimatavtrycket på förpackningen, säger Christian Gylche.

Den första produkten som märks med den nya beräkningen är vildsvinsfärs som ingår i Svenskt Gårdsvilts delägare Leif GW Perssons produktlinje GW:s Utvalda.

– Jag är jägare och har ätit vilt i hela mitt liv. Jag tycker det smakar bättre än odlat kött. Dessutom har jag på min ålders höst förstått att det är långt bättre för miljön, säger Leif GW Persson.

Beräkningen har tagits fram i samarbete med Doconomy och deras 2030 Calculator Kalkylatorn.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.