Mindre buller och utsläpp i Åhus när Absolut går över till Scanias elhybrider

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Nu blir det tystare och renare i Åhus. Varje dag fraktas här omkring 600 000 flaskor Absolut Vodka från fabriken i centrala Åhus ner till hamnen. I en gemensam investering för att minska både utsläpp och buller ersätter nu The Absolut Company, tillsammans med Scania och Åhus Åkeri, samtliga biodiesellastbilar som trafikerar sträckan med elhybrider. Omställningen innebär att ännu ett steg tas mot helt fossilfria transporter.

– Vi har en oerhört stark koppling till Åhus. Som stor arbetsgivare på en relativt liten ort har vi ett stort ansvar och är en naturlig del av den lokala gemenskapen. Den här omställningen, som innebär både minskade utsläpp, avgaser och buller, är inte bara ett sätt för oss att klara högt ställda hållbarhetsmål. Det är också ett sätt att ge tillbaka till Åhus, säger Anna Schreil, VP Operations The Absolut Company.

Absolut Vodka har ett av världens mest klimat- och energieffektiva destillerier, med en målsättning att tillverka en helt klimatneutral vodka år 2030. Eftersom de direkta utsläppen kopplade till produktionen redan är 98 procent lägre än för ett genomsnittligt destilleri, fokuserar The Absolut Company därför främst på klimateffektiva lösningar tillsammans med partners och leverantörer.

Minskade utsläpp med 90 procent

Investeringen omfattar tre nya elhybridlastbilar av modellen P 320. Det är Scanias senaste elhybrid, som drivs av en kombination av förnybart bränsle och el. Lösningen innebär minskade utsläpp på över 90 procent jämfört med dieseldrivna fordon och avger dessutom betydligt mindre buller. För Åhusborna innebär det att bullernivån från lastbilarna minskar från 81 dB för den tidigare modellen till 65 dB för hybriderna.

– Våra hybridlastbilar gör det möjligt att köra utan höga bullernivåer och avgaser, mitt i stadskärnor där folk bor och arbetar. De omvandlar också energin som alstras vid inbromsning, vilket ger en minskad bränsleåtgång på omkring 25 procent. Det är bra både för miljön och för åkeriets bränsleekonomi, men kanske allra bäst för Åhus som nu blir en ännu trevligare plats, säger Jessica Björkquist, Senior Product Manager for Sustainable Solutions på Scania Sverige.

Sträckan från Absolut Vodkas fabrik i centrala Åhus ner till hamnen har tidigare trafikerats av tre biodiesellastbilar, samt en elhybridlastbil som använts på prov sedan 2018. För Åhus Åkeri som sköter transporterna innebär avtalet en naturlig fortsättning på ett långsiktigt och nära samarbete med The Absolut Company.

– Vårt samarbete med The Absolut Company är egentligen mer än ett samarbete. Vi lär oss av varandra varje dag och vi hjälper varandra att hela tiden bli bättre. Tack vare hårda krav på hållbara transporter har vi redan minskat våra koldioxidutsläpp med 90 procent. Nu minskar vi dessutom bränsleåtgången och både Åhus och våra förare kan njuta av minskat buller, säger Andreas Jönsson, vd på Åhus Åkeri.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.