Nytt växtbaserat varumärke i Sverige!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Orkla satsar på att till 2025 omsätta tre miljarder kronor i växtbaserade livsmedel och har som mål att till 2030 bli ett av Europas ledande bolag inom alternativa proteiner. Nu lanserar Orkla det växtbaserade uppstickarvarumärket Naturli’ brett i Sverige. För att bygga och utveckla den nordiska växtbaserade marknaden etablerar koncernen även ett nytt affärsområde; Orkla Alternative Proteins.

– Vi är precis i början av ett massivt skifte mot alternativa proteinkällor. För Orkla är alternativa proteiner ett viktigt prioriterat område som erbjuder stora tillväxtmöjligheter. Vårt mål är att nå ut till alla med växtbaserad mat och se till att människor kan välja dessa produkter utan att behöva kompromissa med smak eller konsistens. Vårt mål är att göra det enklare att välja hållbara alternativ till kött och mejeriprodukter som en del av vår dagliga kost, säger Maria Tilly, marknadsdirektör på Orkla Foods Sverige.

Naturli’ är redan marknadsledande för växtbaserad mat i Danmark och säljs i ett stort antal länder. I Sverige har några få Naturli’-produkter testats att säljas i utvalda kanaler under det senaste året. Nu planerar Orkla Sverige en storsatsning på varumärket, som inleds med introduktion av Naturli’ i mejerikylen med en växtbaserad yoghurt, baserad på mandel, i fyra smaker. Satsningen innebär också att de prisade produkterna Naturli’ Vegan Bredbart och Naturli’ Vegan Block, som redan är kända produkter för veganer, introduceras brett i Sverige.

– Vi ser att potentialen för Naturli’ är stor. Fler och fler konsumenter vill ha hälsosammare, mer hållbara alternativ som är riktigt goda. Framförallt ser vi att våra konsumenter efterfrågar växtbaserade alternativ, inte bara som alternativ till kött utan även till traditionella mejeriprodukter. Tekniska framsteg gör det möjligt för oss att utveckla nya produkter som är minst lika bra när det gäller smak, konsistens och näringsinnehåll, säger Maria Tilly.

Orklas satsning på Naturli’ är en del av en större satsning på tillväxt inom växtbaserad mat de närmaste åren. Orklas växtbaserade varumärken Anamma, Naturlì, Felix Veggie, Frankful, Beauvais Veggie och Lecora Green Line omsatte ca 869 miljoner norska kronor förra året och ökade med 21 procent jämfört med 2019. På den svenska marknaden ökade Orkla försäljningen av växtbaserade produkter via dagligvaruhandeln med ca 34 procent under 2020 jämfört med 2019. Konsumtionen av alternativa proteiner är dock fortfarande låg och Orkla strävar efter en betydande tillväxt inom detta område. År 2025 strävar koncernen efter att omsätta tre miljarder kronor i växtbaserade livsmedel. Detta mål ska uppnås genom en kombination av organisk tillväxt och förvärv.

– Vi kommer att fortsätta bygga och utveckla våra positioner inom växtbaserat. I Sverige har Anamma varit en framgångssaga med en tillväxt på över 600 procent sedan 2015, och Frankful är ett nytt hållbarhetsdrivet varumärke som fokuserar på växtbaserade, klimatsmarta livsmedel som vi ser stora tillväxtmöjligheter för, säger Maria Tilly.

Genom att etablera Orkla Alternative Proteins vill koncernen stärka sitt fokus på teknik och långsiktigt utvecklingsarbete. Bolaget stärker även den kompetens som krävs för att utveckla nästa generations alternativa proteiner och överväger att genom det nya affärsområdet öka närvaron i andra delar av värdekedjan.

– Potentialen på våra nuvarande hemmamarknader och i nya områden är stor. Jag ser fram emot att komma igång med att rekrytera nyckelpersoner till OAP-organisationen och att arbeta nära alla som redan är engagerade i att bygga upp Orklas växtbaserade verksamhet, säger Elin Tveito Lidman, som utsetts till VD för Orkla Alternative Proteins.

FAKTA – koldioxidutsläpp och växtbaserat

FN uppskattar att cirka 15% av de globala koldioxidutsläppen kan kopplas till djurhållning för livsmedelsproduktion, och med tanke på den nuvarande befolkningstillväxten kommer köttproduktionen fördubblas till 2050 om vi fortsätter konsumera kött på samma sätt som idag. Det är omöjligt att uppfylla dessa krav utan att hitta betydligt mer hållbara metoder för att producera proteiner. Växtbaserade alternativ sänker ofta koldioxidavtrycket från maten med över 80 procent.

Om Naturli’

Naturli´ är ett starkt danskt varumärke för växtbaserade produkter som även säljs i bland annat Storbritannien, Norge och Finland. Naturli´ är en del av Orklafamiljen och ägs av danska Orkla Food Ingredients.

Om Naturli’ Joe’ Kurt

Naturli’ Joe’ Kurt är baserad på mandel, har en len och krämig konsistens och väl avvägd sötma och syra. Den lanseras i fyra smaker; Naturell, Vanilj, Jordgubb och Päron/Banan. Joe’ Kurt har samma nivå av vitamin D, B2 & B12 & KALCIUM som traditionell yoghurt. Produkterna börjar säljas i början av sommaren. Rek. pris för naturell smak är 24,90 och 27,90 för de smaksatta varianterna.

Om Naturli’ Vegan Bredbart och Naturli’ Vegan Block

Naturli’ Bredbart är ett växtbaserat alternativ till smör och är just bredbar direkt från kylskåpet. Naturli’ Vegan Block är perfekt till matlagning och bakning. Produkterna är ekologiska och innehåller högkvalitativa råvaror som raps, shea och kokos och innehåller inte palmolja. Produkterna har funnits på marknaden tidigare, men lanseras i början av sommaren. Rek pris för Vegan Bredbar är 21,50 SEK respektive 21,95 kr för Vegan Block.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.