Fazer testlanserar en försmak av framtiden: Fazer Taste the Future – konfektyrkaka utan kakao

Fazer Taste the Future är en ny typ av produkt, en unik växtbaserad kakaofri konfektyrkaka. Konfektyrkakan tillverkas av mältad råg och kommer i två olika smaker; blåbär och salt karamell. Produkterna kommer att testsäljas i en begränsad utgåva på Gateau Södra Förstadsgatan i Malmö och Gateau Sturegallerian Stockholm från och med den 16 maj.  

En av Fazers prioriteringar är att utveckla innovativa och hållbara livsmedelslösningar. Fazer Taste the Future är en del av Fazers arbete med att utveckla framtidens choklad. En innovation där Fazer har skapat ett växtbaserat koncept som varken innehåller kakao, kakaosmör eller mjölk. Konfektyrkakan skapades genom att noggrant analysera smakprofilerna hos olika sädesslag och kombinera med andra växtbaserade ingredienser. Smaken av mältad råg skapas genom att den rostas lätt tills den får en brun färg. Detta ger en djup, rostad och bitter smak som ofta jämförs med smaken av kakao. Den specifika smakprofilen kompletteras med vegetabiliskt fett, vilket resulterar i en välsmakande konfektyrkaka som smälter i munnen.  

– Hållbarhet är en viktig drivkraft för oss. Utöver våra populära växtbaserade Karl Fazer Oat Choco vill vi introducera nya växtbaserade alternativ. Våra skickliga produktutvecklare har lyckats med att ta fram en unik, spännande lösning där lokalproducerad råg används i stället för kakao i konfektyrkakan Fazer Taste the Future. Råg är ett väldigt populärt sädesslag i Norden, och dess fylliga och rika smakprofil passar utmärkt för detta utvecklingsprojekt, säger Annika Porr, Senior Manager vid Forward Lab inom Fazer Konfektyr.  

Testförsäljning på utvalda Gateau – konsumenters feedback blir avgörande 

Den begränsade utgåvan av de handgjorda Fazer Taste the Future kommer att säljas på Gateau i Sturegallerian i Stockholm och på Gateau Södra Förstadsgatan i Malmö. Under testförsäljningen samlar Fazer in feedback från konsumenterna för att vidareutveckla produkterna.  

– En direkt konsumentkontakt är oerhört värdefull. Både för att följa med i utveckling av konsumenters behov och för att ta emot feedback om våra produkter. Nu presenterar vi en helt ny typ av produkt och vi ser fram emot att få kundernas åsikter. Deras feedback är en viktig faktor att ta med oss när vi kommer att vidareutveckla våra växtbaserade alternativ framåt, Robert Engman, VP Commercial Fazer Sweden.  

Taste the Future bidrar till Fazers projekt för alternativa kakaoinköp  

Den nya Taste the Future-konfektyrkakan är nära kopplad till Fazers strategi att positionera sig som en innovativ föregångare. Även om Fazer, i enlighet med företagets hållbarhetsambitioner, har förbundit sig att motverka klimatförändringarna, finns det också ett behov av att utforska alternativa hållbara kakaokällor.   

 – Hållbar hantering av kakaoinköp är Fazers främsta prioritet som syftar till att säkerställa ett lönsamt jordbruk och förbättra kakaoodlarsamhällens välbefinnande. Eftersom klimatförändringarna hotar de traditionella regionerna för kakaoodling finns det dock ett behov av att utforska alternativa råvaror för hållbar kakao, säger Heli Anttila, direktör för ny produktutveckling inom Fazer Konfektyr. 

Fazer har redan, i samarbete med VTT, fått de första framgångsrika resultaten av cellodlad kakao, som är en del av Fazers arbete med att utforska alternativa kakaokällor. Även om användning av cellodlad kakao fortfarande ligger långt fram i tiden, så är det nu rätt tid för Fazer att djärvt utforska dess möjligheter.   

Handgjorda konfektyrkakan Fazer Taste the Future  

  • Fazer Taste the Future är en växtbaserad konfektyrkaka helt utan kakao. I stället innehåller den 10 procent mältad råg.   
  • Konfektyrkakan finns i två smaker – Blåbär och Salt karamell – som har en mjuk, läcker konsistens och en behaglig eftersmak av malt. Varianten Blåbär har en söt smak med små blåbärsbitar. Varianten Salt karamell har en saltsöt smak och innehåller kolabitar.  
  • Produkten är vegansk och palmoljefri.   
  • Råg, i båda smakvarianterna, kommer från Lahtisregionen i Finland. 
  • Handgjorda Fazer Taste the Future tillverkas i en begränsad utgåva i Helsingfors. Konfektyrkakorna kommer att test säljas på Gateau – Sturegallerian i Stockholm och på Södra Förstadsgatan i Malmö från och med den 16 maj. Sedan 2011 är hantverksbageriet Gateau en del av Fazerkoncernen. 
  • Pris: 55 kronor/styck.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.