Den 5 november öppnar nya Restaurang Himlen i Skrapan på Södermalm. Till skillnad från många andra takbarer satsar Himlen på prisvänliga husmansluncher, ny varm och avslappnad miljö, storskalig konst samt öppet dag, kväll och natt. Målet är att nå gäster som älskar Söder. Xperhotelsandtable.se är såklart på plats.
Det råder nyöppningsfeber på Restaurang Himlen. Det planeras och förbereds för ny inredning, ny konst och ett renodlat svenskt matkoncept. Och snart ska det även börjas med luncher på hög höjd. Många takbarer ligger i dag i en prisklass som vänder sig till affärs- och citygäster, samt turister, men enligt Himlens ägare, Niklas Ahlbom, är Himlen ett mer avslappnat alternativ:
– De senaste årens takbars-hajp har fått oss att tänka tvärtom och gå mot strömmen. Vi har medvetet valt en sympatisk prisnivå, trots att vi är en skybar mitt på Söder. Vi satsar på luncher igen, trots kämpiga tider för stadens lunchrestauranger. Vi inreder på ett varmt och mänskligt sätt och vi vänder oss till södermalmare och allmänna Söder-älskare, inte bara till cityfolk.
De nya luncherna är en efterlängtad nystart för Himlen som inte haft lunchservering sedan 2020 på grund av covidepidemin och dess efterdyningar. Nu blir Himlen mer tillgänglig:
– Folk frågar ofta när vi tänker öppna upp luncherna igen. När vi nu äntligen startar så kan människor besöka skybaren under nästan hela dygnet – dag, kväll och natt.
På Himlen har det alltid vurmats för svensk matkultur, även om det genom åren funnits inspiration från olika kök. Den nytillträdda kökschefen Nils Sunnercrantz vill gräva djupare i ursprunget:
– Vi kommer fokusera på det klassiska svenska köket med både traditionella och moderna inslag. Det blir både enkel och genuin husmanskost och kvalitativ svensk finmat. Och även om vi är en skybar så ska folk kunna komma hit och få en vällagad restauranglunch till ett bra pris. Våra husmansluncher kommer ligga på ca 155-175 kr/rätt.
Himlens inredning har fått ett nytt lyft av Gatun Arkitekter som är en södermalmsbaserad arkitektbyrå som står för en human och nytänkande arkitektur.
– Den nya interiöra stilen är en medveten flört med skrapanhusets 50-talshistoria och en hyllning till Himlen som en modern söderklassiker. Nya Himlen är ingen arkitektur-show-off, snarare en varsam uppgradering. Vi har skapat en varm och genuin miljö genom materialitet, växtlighet, iögonfallande lampor och storskalig konst – som en slags fond för människor, möten och samtal. Med nya Himlen vill vi skapa en avslappnad och alternativ skybar för folk som älskar att hänga på Söder, säger Simon Scheiwiller från Gatun Arkitekter.
Interiörmässigt är möbler, stolar, bord, lampor, ytor och material nya och specialdesignade. Betong och glas kommer att samsas med trä, läder, mässing och växtlighet. Känslan blir varmare, mjukare och mer avslappnad än tidigare.
Anton Torlén är gammal ”krogis” som tidigare arbetat många år i restaurangbranschen, bl a på Himlen och Imperiet i Skrapan. Idag är han industridesigner och driver Studio Tabo tillsammans med Oscar Bendrik, och har tillverkat de nya framträdande lamporna på Himlen:
– Materialen vi använder – mässing, läder och valnöt – är gedigna material som ger ett tryggt och klassiskt intryck med ett modernt formspråk. Jag gillar idén med modern armatur som har anknytning till tidigare historiska epoker, i det här fallet Skrapans arkitektoniska formspråk, som är väldigt tilltalande.
Himlens konstnärliga uttryck står stockholmskonstnären Maria Krull för. Hon har skapat storskaliga originalverk i akryl på plexiglas och canvas som mäter 2×4 – 2×8 meter i storlek. Motiven består av fem kvinnor i olika sinnestillstånd:
– Mina konstverk på Himlen är inte bara några små tavlor på en vägg. Genom målningarnas uttryck och storskalighet vill jag bidra med en helhetsupplevelse. Målningarna är kraftfulla, färgsprakande och konkurrerar med Stockholms ljus och rörelse. Man ska inte bara sitta och titta ut genom fönstren och se vad som händer i staden, man ska även känna det som händer inne i skybaren, säger Maria Krull.
Restaurang Himlen finns på Götgatan 78 i Stockholm, högst upp i Skrapan, och kommer att premiäröppna husmansluncherna i ny uppgraderad miljö tisdagen den 5/11 kl 11.30.
Kort-fakta
Vad: Nya Restaurang Himlen – nypremiär 5/11 2024
Adress: Götgatan 78, Stockholm – högst upp i Skrapan, 25:e och 26:e våningen
Bordsbokning: www.restauranghimlen.se
Erbjudande: Skybar, cocktailbar, matsal, chambre séparée, festvåning
Matkoncept: Det klassiska svenska köket – luncher/middagar
Öppet: Mån 11.30-23, tis-tor 11.30-00, fre 11.30-03, lör 12-03, sön stängt
Höjd över mark: 86 meter – den högst belägna skybaren på Södermalm
Öppningsår: 2007
Arkitekt: Gatun Arkitekter
Kuriosa-fakta
· Restaurang Himlen, även kallad Himlen, hette tidigare Och Himlen därtill.
· Himlen har haft över 2,5 miljoner gäster sedan starten 2007.
· Himlen är en av Stockholms få riktiga ”skybarer” – och Södermalms enda. Andra snarlika restauranger benämns som ”takbarer” och ligger på lägre höjd än en skybar. För att kallas skybar ska restaurangen/baren ligga högst upp i en skyskrapa. Ett 80 meter högt hus i en lågbyggd stad brukar klassas som skyskrapa. Himlen ligger högst upp i ”Skrapan” på en höjd av 86 meter på 25:e och 26:e våningen.
· Det rikskända landmärket Skatteskrapan byggdes 1959 och blev känt för sin höga höjd och tidstypiska curtin wall-fasad.
· Skatteskrapan byggdes om och nyöppnades som Skrapan 2007 med studentlägenheter, en galleria och en skybar.