Annons
Annons

Viner som lyfter påskmiddagen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Härliga tider och mycket mat på bordet. Då är de verkligen läge att planera drycken. Det är inte alltid så lätt att kombinera dryck tillsammans med ett påskbord. Påskmaten brukar vara en salig blandning av kraftig mat till de enklaste salladerna med hög syra. Vi har två fina alternativ till dig och ditt påskbord. Här kommer två viner som vi tycker passar de lättare rätterna på påskbordet och framför allt till kycklingen, fisken och salladerna.

  • Folklore Nr 6263
  • 99 kr

Om producenten: Spanska Almudena Imhof är en färgstark och dynamisk kvinna som ligger bakom nystartade Vining. Ett av hennes mål är att förse världen med förnämliga spanska viner, lyfta fram det unika med varje spansk vinregion och visa upp det “nya Spanien”. Först ut är Galicien i nordvästra Spanien, men fler distrikt är på gång, bland annat Rioja och Navarra.

Vinings succé heter Folklore Albariño och kommer från Rias Baixas och underregionen, Val do Salnés, känt för sina friska och aromatiska viner med aptitretande syra. Folklore produceras av druvor från kontrakterade odlare vid vineriet Pazo Cilleiro i samarbete med den välkände vinmakaren Pepe Rodriguez.

I Galicien ger svalkande vindar från Atlanten smakrika viner med fin syra. Sedan medeltiden har man nästan uteslutande odlat vitt vin här, och det är den lokala druvan Albariño som dominerat sedan dess. De stora framgångarna har skett i modern tid, sedan Rias Baixas blev en egen appellation på 1980-talet. Druvan är också mycket populär i grannlandet Portugal, men där med stavningen Alvarinho.

vining.es

  • Colle Reale Nr 2242
  • 89 kr

Om producenten: Familjen Pizzolos vingård Valle Reale ligger i regionen Abruzzerna, vid Adriatiska kusten, en dryg timmes bilkörning rätt österut från Rom. Odlingarna är unika eftersom de ligger mitt i en nationalpark där vilda vargar strövar omkring och vattnet som springer ur klipporna är kristallklart och drickbart. Här brukar man jorden som förr i tiden, med naturgödsling och utan kemiska bekämpningsmedel. Alla viner med etiketterna Valle Reale eller Lupi Reali är ekologiskt certifierade. Att göra något annat än ekologiskt vin i den här orörda miljön vore fullständigt otänkbart.

Vingårdarna ligger i en dalgång i Lagabergen. Jordmånen är mager och temperaturskillnaden mellan dag och natt är stor. Odlingsäsonen är lång och när det är dags att handskörda druvorna är de laddade med rika smaker. 

De röda vinerna görs av traktens egen druva, Montepulciano d´Abruzzo, från gamla stockar som ger viner med koncentration och komplexitet. Valle Reales vin på Montepulcianovin har fått betyget “Världens bästa” i amerikansk press. Av samma druva görs också egendomens rosévin, Colle Reale Rosé, som rönt stora framgångar inte minst i Sverige. De vita vinerna kommer från druvan Trebbiano. Vinerna görs med stor precision och med den egna jästen, vilket ger viner med elegans och koncentration.

Valle Reale drivs av Leonardo Pizzolo som kommer från en släkt som sysslat med vin och livsmedel i generationer och med en nedärvd kärlek till jorden. Han producerar också viner under etiketterna Corte Fiore och Passi Roma.

vallereale.it

Colle Reale

Såhär tycker Xperhotelsandtables testgrupp om drycken

Här kommer ett vin som verkligen är passande som sällskapsdrycken vid påskmiddagen. Vinet kommer passa ypperligt bra till salladerna och den lite lättare maten och det kallskurna. Vinet har en tydlig och klar bärighet och du kommer återfinna sötman från persika och det lite syrliga från hallon. Avslutet på vinet, där finner du citruskänslan, vilket gör att detta vin passar extremt fint tillsammans med klassisk sallader och just de kallskurna vid påsk. Mycket trevligt och elegant i smaken och fint balanserat

Av 10X tilldelas vinet av Xperhotelsandtables testgrupp 9X

 Såhär tycker Xperhotelsandtables testgrupp om drycken

 Ett vin som med sin mycket friska smak och dess genomgående söta, utan att de tar över, som man kan härleda till solmogna ananas så är detta ett vin som passar perfekt till ägghalvorna med räkor och de serverade fisk och skaldjursrätterna till påsk. Vinet bjuder intill höga toner av smaken av päron och det ligger genomgående touch av lime i undertonen som hela tiden berikar vinets karaktär. Se till att vinet serveras runt 9 grader väl kylt för bästa smakupplevelsen.

Av 10X tilldelas vinet av Xperhotelsandtables testgrupp 9X

Folklore

The Wineagency är en av de ledande importörerna av kvalitetsvin i Sverige under ledning av Ann Burgaz, vd och ägare. Vår kunskap om den svenska vinbranschen gör oss till ett erfaret team inom alla områden på varans väg från producent till kund. Företagets säljstyrka samarbetar entusiastiskt och framgångsrikt med de bästa restaurangerna i Sverige och våra produktutvecklare, logistiker och administration ser till att våra viner finns på rätt plats i rätt tid till rätt pris!

Vår passion för vin leder oss ofta till världens vingårdar och vinregioner för att hitta nya viner och prova nya årgångar. Vi har ett mycket nära samarbete med de vinproducenter vi representerar och de flesta av våra viner återfinns i Systembolagets sortiment, tillgängligt för landets vinkonsumenter. Att arbeta med vin är en livsstil, oavsett om man är producent eller importör som vi. Man måste brinna för vinet, älska diskussionen om vinets ständiga utveckling och aldrig tröttna i sin strävan att leta nya viner som kan överträffa våra kunders förväntningar.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.